I 5 savjeta kako je poboljšati

Najlakši način na koji možete otkriti kakva vam je cirkulacija

Naravno da možete posjetiti liječnika kako biste provjerili u kakvom vam je stanju cirkulacija, ali postoji nekoliko jednostavnih trikova koji vam mogu otkriti kako se dobro vaša krv kreće po organizmu.
Lifestyle / Zdravlje | 29. 02. 2024. u 07:18 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Jasno je kao dan da opskrba krvi u vitalne organe jest jedan od primarnih načina funkcioniranja organizma.

Razina cirkulacije može ukazati na mjesta u tijelu koja ne dobivaju ono što bi trebali da pravilno funkcioniraju, pa je upravo iz tog razloga važno provjeravati je li sve funkcionira tamo ispod kože. Prema pisanju portala Mindbodygreen, vaš sustav cirkulacije sadrži oko 96 560 00 kilometara krvnih žila koje djeluju kao mreža kako bi se tijelo moglo kretati. Pametno je zato pratiti i stanje cirkulacije.

Naravno da možete posjetiti liječnika kako biste provjerili u kakvom vam je stanju cirkulacija, ali postoji nekoliko jednostavnih trikova koji vam mogu otkriti kako se dobro vaša krv kreće po organizmu, piše Ordinacija.hr.

Prvo mjesto na kojem možete provjeriti stanje cirkulacije je koža ispod kapaka. Krvne žile na tom području su lako vidljive, što znači da ćete lako vidjeli jesu li popucale. Ipak to ne mora biti znak da se radi o lošoj cirkulaciji, ali može biti dobar početak za provjeru stanja.

Drugo mjesto na kojem možete provjeriti cirkulaciju je koža. Tako bi ton kože mogao otkriti kako vam funkcionira cirkulacija. Kako biste učinkoviti provjerili kako vam srce pumpa krc, pritisnite dio kože kako biste zaustavili dotok krvi i promatrajte koliko se brzo ona vraća u to mjesto nakon što popustite pritisak. Ako je potrebno nekoliko sekundi da se boja kože vrati u normalnu onda možda imate problema sa cirkulacijom.

Loša cirkulacija može uzrokovati i fizičke probleme

Simptomi loše cirkulacije mogu se javiti i kroz dana kada obavljate uobičajene zadatke. Osjećaj utrnulosti ili trnaca u ekstremitetima mogu otkriti lošu cirkulaciju, a isto čine i grčevi ili bol koja se javlja na različitim dijelovima tijela. Puno je i razloga zašto može doći do slabe cirkulacije.

Zašto dolazi do loše cirkulacije?

Krvni ugrušci u rukama i nogama mogu usporiti cirkulacije do vrlo opasne razine. Vene također ukazuju na probleme sa cirkulacijom koji mogu uzrokovati probleme sa zdravljem. Bolest perifernih krvnih žila također uzrokuje sužavanje krvnih žila što će onemogućiti zdrav protok krvi do važnih organa. Dijabetes također može biti simptom loše cirkulacije, pa je važno razgovarati s liječnikom i o tom problemu.

Kako možete poboljšati cirkulaciju?

Na sreću postoje neki trikovi koji će vam pomoći da potaknete cirkulaciju pa tako možete vježabati jogu ili lagano masirati tjeme, što bi navodno trebalo potaknuti kretanje krvi kroz organizam. Evo još nekoliko načina.

  • Za dobru cirkulaciju pijte dovoljno vode, a poželjni su i biljni čajevi bez dodanog šećera. Najbolje je uzimati tekućinu ravnomjerno cijeli dan, jer kad osjetite žeđ, to znači da je već nastupila dehidracija.
  • Važna je i pravilna prehrana - ne preskačite obroke i jedite što više svježeg voća i povrća.
  • Neispavanost i umor usporavaju metabolizam te se tako pojačava osjećaj hladnoće u tijelu.
  • I stres može biti uzrok hladnih nogu. Kad smo pod stresom, u tijelu se pojačano izlučuje adrenalin i sužavaju se krvne žile, pa se zbog otežane cirkulacije pojavljuje osjećaj hladnoće. Istraživanja su pokazala da stres “ohlađuje” organizam i tako što dovodi do hiperventilacije (ubrzanog disanja) zbog čega se pojavljuje neravnoteža izmjene kisika i ugljičnog dioksida u krvi. Stoga se organizam može uravnotežiti i “ugrijati” vježbama disanja i drugim tehnikama opuštanja.
  • Prestanite pušiti i pazite što pijete - osjećaj hladnoće pojačava se uzimanjem kofeina, nikotina i alkohola.
Kopirati
Drag cursor here to close