Neslavni rekord

Novi rekordni dnevni broj novozaraženih, na liječenju od covida 125 bolesnika u HNŽ-u

Lifestyle / Zdravlje | 14. 01. 2022. u 14:55 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"U COVID-19 bolnici Sveučilišne kliničke bolnice Mostar preminula su dva bolesnika iz Županije Zapadnohercegovačke: muškarac iz Ljubuškog rođen 1939. godine i muškarac iz Širokog Brijega rođen 1936. godine.

Na bolničkom liječenju trenutno je 125 bolesnika, od kojih je 18 na invazivnoj i 5 na neinvazivnoj mehaničkoj ventilaciji, a ostali su klinički stabilno.

U Zavodu za mikrobiologiju i molekularnu dijagnostiku SKB Mostar testirano je 1148 uzoraka. U Hercegovačko-neretvanskoj županiji pozitivnih je 338: 214 iz Mostara, 31 iz Čapljine, 58 iz Čitluka, 5 iz Jablanice, 10 iz Stoca, 2 iz Ravnog i 18 iz Konjica.

Županijski i općinski sanitarni inspektori jučer su izdali 397 rješenja o samoizoliranju i izoliranju, a na snazi je 3096 rješenja", priopćeno je iz Kriznog stožera Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi HNŽ.

Dnevne brojke novozaraženih koronavirusom u Bosni i Hercegovini nastavljaju rasti pa je u toj zemlji u četvrtak zabilježen novi rekord od 3162 takvih slučajeva, dok je istodobno prema stranici Worldometer BiH druga u Europi po smrtnosti od covida-19 na milijun stanovnika.

Od tog broja, u Federaciji BiH je 1.889 novozaraženih osoba, u Republici Srpskoj 1.057 i u Brčko distriktu 216. Od posljedica zaraze u posljednja 24 sata preminulo je 17 osoba, od kojih 15 u Federaciji BiH i dvije u Republici Srpskoj. Još dva smrtna ishoda prijavljena su retroaktivno u Federaciji BiH.

U Federaciji BiH od srijede su na snazi dodatne mjere ograničenja čiji je cilj spriječiti nekontrolirano širenje zaraze, a one su za sada svedene na smanjenje broja osoba koje se mogu okupljati u zatvorenim prostorima, ali i na otvorenome. U zatvorenim se prostorima tako sada može okupljati najviše 30 osoba, a one moraju imati potvrde o preboljenju, testiranju ili cijepljenju.

Županijama unutar ovog entiteta ostavljena je mogućnost da same procjenjuju stanje i eventualno uvode dodatne restrikcije.

U Republici Srpskoj nikakva nova ograničenja još nisu uvedena.

Kopirati
Drag cursor here to close