Epidemija

WHO broji slučajeve misteriozne pojave bolesti među djecom

Slučajevi su prijavljeni kod djece uzrasta od mjesec dana do 16 godina…
Lifestyle / Zdravlje | 24. 04. 2022. u 12:24 Anadolija

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) objavila je kako je najmanje jedan smrtni slučaj prijavljen u vezi s misterioznom epidemijom bolesti jetre koja pogađa djecu u Europi i Sjedinjenim Američkim Državama.

WHO je kasno u subotu obznanio da je do sada primio izvještaje o najmanje 169 slučajeva "akutnog hepatitisa nepoznatog porijekla" iz desetak zemalja.

Slučajevi su prijavljeni kod djece uzrasta od mjesec dana do 16 godina, a 17 oboljelih zahtijevalo je transplantaciju jetre. WHO nije rekao u kojoj se zemlji dogodila smrt.

Prvi slučajevi zabilježeni su u Britaniji, gdje je oboljelo 114 djece.

''Još nije jasno je li došlo do porasta slučajeva hepatitisa ili povećanja svijesti o slučajevima hepatitisa koji se javljaju očekivanom stopom, ali ostaju neotkriveni'', navodi WHO u priopćenju.

Stručnjaci kažu kako bi slučajevi mogli biti povezani s virusom koji se obično povezuje s prehladom, ali dalja istraživanja su u tijeku.

"Iako je adenovirus moguća hipoteza, u tijeku su istrage o uzročniku", navode iz WHO-a, napominjući da je virus otkriven u najmanje 74 slučaja. Najmanje 20 djece bilo je pozitivno na koronavirus.

WHO je objavio da pogođene zemlje pojačavaju nadzor nad slučajevima hepatitisa kod djece.

 

Kopirati
Drag cursor here to close