O čemu se radi?

Među djecom u Europi počela se širiti opasna virusna bolest koja napada jetru

Europski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) rekao je da je većina slučajeva uključivala djecu u dobi od 2 do 5 godina. Rečeno je da su neka djeca pretrpjela akutno zatajenje jetre i da je "malom broju bila potrebna transplantacija".
Lifestyle / Zdravlje | 22. 04. 2022. u 14:59 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) izdao je jučer upozorenje zdravstvenim djelatnicima u kojem navodi da je u saveznoj državi Alabami uočeno žarište neobičnih pedijatrijskih slučajeva hepatitisa.

Do sada je u toj državi službeno zabilježeno najmanje devet takvih slučajeva, navodi CDC, i moguće je da ih ima diljem zemlje. Dodaje kako je upalu jetre kod djece uzrokovao adenovirus, a ne zaraza covidom-19.

Prvi takvi slučajevi su u SAD-u identificirani u listopadu 2021. u dječjoj bolnici u Alabami. Do studenoga je petero mladih pacijenata zadobilo značajno oštećenje jetre, od kojih je troje imalo akutno zatajenje tog organa. Dvoje pacijenata trebalo je transplantaciju jetre. Nije bilo smrtnih slučajeva.

Zdravstveni odjel Alabame je 14. travnja priopćio da su sva zaražena djeca mlađa od 10 godina, piše Business Insider, prenosi Index.

Slični slučajevi su u travnju prijavljeni u Velikoj Britaniji, a Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) prošlog je tjedna objavila da su zabilježeni i u Španjolskoj te Irskoj.

Britanska zdravstvena sigurnosna agencija (UKHSA) objavila je 12. travnja da je potvrdila 49 takvih slučajeva u Engleskoj, 13 u Škotskoj, a ostatak u Walesu i Sjevernoj Irskoj.

Europski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) rekao je da je većina slučajeva uključivala djecu u dobi od 2 do 5 godina. Rečeno je da su neka djeca pretrpjela akutno zatajenje jetre i da je "malom broju bila potrebna transplantacija".

Stručnjaci smatraju da je za ovu bolest jetre odgovoran adenovirus 41, virus koji se širi bliskim kontaktom i kapljičnim putem. Adenovirusi se također mogu širiti putem stolice pa je pranje ruku i u ovom slučaju od velike važnosti, pogotovo među malom djecom.

Djeca oboljela od ove vrste hepatitisa bila su zdrava i nisu bila zaražena covidom-19, navodi CDC i dodaje kako je to neobično jer se adenovirusom 41 obično zaraze djeca s oslabljenim imunitetom. Dodaje kako do sada nije bilo poznato da ovaj virus uzrokuje hepatitis kod zdrave djece. Trenutno ne postoji tretman za ovu bolest.

Adenovirus 41 često uzrokuje akutni gastroenteritis kod djece sa simptomima koji uključuju proljev, povraćanje, visoku temperaturu i respiratorne teškoće.

Kopirati
Drag cursor here to close