Medicinske sestre

''U Mostaru su žene nevidljive u svim sferama''

''Mi nismo više liječniku desna ruka, mi imamo svoje obje ruke, svoj mozak, autonomiju i sestre koje su doktorice znanosti. Mi želimo ići tim putem da ne budemo nečije pomoćnice.''
Lifestyle / Zdravlje | 08. 11. 2022. u 19:46 M.L. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''U našem gradu žene su dosta nevidljive u svim sferama života. Želimo da ukažemo koliko su medicinske sestre važne u procesu zdravstvene njege. Kada dođete u jednu zdravstvenu ustanovu, prva osoba koja vas dočeka je medicinska sestra i svi je zaboravimo'', kazala je Ifeta Ćesir Škoro, predsjednica udruženja ''Inicijativa građanki i građana Mostara'' na panel diskusiji "Nevidljive žene u zdravstvu Mostara" u ponedjeljak večer.

Osma panel priča, kako sugovornica kaže je posvećena žeama iz prošlosti Mostara, a koje su imale izuzetne uspjehe u ovom polju.

Pomoćnice

Danas su one skoro pa zaboravljene i službeni podaci o njihovom radu su oskudni. Takve žene predstavljaju simbol borbenosti i inspiraciju svim ženama, bez obzira na nacionalnu i vjersku pripadnost, jer su u vremenu u kojem su živjele, i u kojem žive, svojim radom i trudom uspjele da se izdignu iz mase, a nažalost njihov rad je nevidljiv.

Foto: Bljesak.info / Ifeta Ćesir Škoro

''Do jučer su medicinske sestre bile samo pomoćnice i mogle su završiti samo srednju spremu. Onda su im dali malo više, pa su mogle višu završiti, pa potom visoku. Sad su naše sestre doktorirale. Danas je dan kada ćemo govoriti o našim doktoranticama. One imaju svoje katedre i predaju'', rekla je Ćesir-Škoro.

Ivona Ljevak, panelistica i djelatnica Fakulteta zdravstvenih studija Sveučilišta u Mostaru ističe da joj je velika  čast i zadovoljstvo biti jedna od dvije sestre u Mostaru koja je doktorirala na području sestrinstva.

O uspjesima se malo priča

''Presretna sam i to nije samo moja zasluga, nego doprinos svih sestara imajući u vidu da sam doktorsku disertaciju radila među medicinskim sestrama, te sam imala veliku podršku'', napomenula je Ljevak.

Na upit kako žene učiniti vidljivijima u društvu, sugovornica Ifeta Ćesir Škoro kaže:

''Trebamo pričati o ženama, govoriti o njima, trebaju one govoriti o sebi. Govore dosta svojim radom ali im trebamo dati prostor da one to pokažu. Malo je žena koje se vide. Najčešće se kod nas žene pominju u nekim skandalima, pogotovo kad je žuta štampa u pitanju ali o uspjesima žena se malo priča. A žene su jako uspješne.''

Foto: Bljesak.info / Ivona Ljevak

''Ja bih radije pitala koliko trebamo biti vidljive?'', rekla je Ivona Ljevak, te dodala:

''Mi smo definitvno nevidljive u sustavu. Vidljiva je sestra onoliko koliko nam je potrebna. Morate znati da bez sestre nema zdravstvenog sustava. Ona je prva i zadnja koja je uz bolesnika.''

''Nismo desna ruka liječnika''

Amela Hajdarović, panelistica i glavna medicinska sestra Odjela za neurologiju i psihijatriju Kantonalne bolnice ''dr. Safet Mujić'' Mostar stava je da je ''sestrinstvo snažna profesija''. 

''No, ono ne zauzima ono mjesto danas koje bi trebalo da zauzima. Jer o sestrinstvu pričamo tek zadnjih par desetljeća. Moramo pričati više o sestrinstvu, moramo medijski istupati. Da budemo primjetne, da ne budemo gurnute na samu marginu dešavanja'', kaže Hajdarović.

Foto: Bljesak.info / Amela Hajdarović

Ivona Ljevak objašnjava i kako liječnici i medicinske sestre ne mogu jedni bez drugih, te da se nekada davno sestra gledala kao pomoćnica.

''Znali smo često čuti: liječniku je desna ruka. Mi nismo više liječniku desna ruka, mi imamo svoje obje ruke, svoj mozak, autonomiju i sestre koje su doktorice znanosti. Mi želimo ići tim putem da ne budemo nečije pomoćnice. Suradnici smo'', kazala je ova panelistica.

Kopirati
Drag cursor here to close