Borba s covidom

Maske u nekim zemljama obvezne i na otvorenom

Zdravstvene vlasti prije deset dana su odlučile da je obvezno nošenje maski u supermarketima, a u utorak su odluku proširile i na neke druge zatvorene javne površine.
Lifestyle / Zdravlje | 31. 07. 2020. u 22:04 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Grčka je u petak odlučila da su maske obvezne u svim javnim zatvorenim prostorima i na otvorenima na kojima nije moguća fizička distanca, Lombardija je takvu odluku produljila do rujna, a i Pariz najavljuje moguće obvezno nošenje maski na otvorenom.

Grčka je u petak prijavila 78 novih slučajeva zaraze covidom-19, što je najviši broj u oko dva mjeseca.

Ukupno je dosad imala 4447 slučajeva zaraze covidom-19, te 202 smrtna slučaja, što su relativno mali brojevi u usporedbi s brojnim europskim zemljama.

"Odlučujući faktor u uspješnom suočavanju s pandemijom u prvom redu je odgovornost građana, individualna odgovornost svake osobe", rekao je zamjenik ministra za civilnu zaštitu Nikos Hardalias u televizijskom obraćanju.

"To je bila tajna grčkog uspjeha i svi moramo pokazati istu odgovornost i oprez u ovoj fazi".

Zdravstvene vlasti prije deset dana su odlučile da je obvezno nošenje maski u supermarketima, a u utorak su odluku proširile i na neke druge zatvorene javne površine.

Maske su već neko vrijem obvezne u javnom prijevozu.

U Lombardiji, najteže pogođenoj regiji u Italiji, građani će morati nositi maske u javnim zatvorenim prostorima do 10. rujna, objavile su u petak regionalne vlasti.

Guverner Lombardije Attilio Fontana potpisao je uredbu kojom će obaveza korištenja maski u zatvorenom prostoru biti produžena do 10. rujna, dok će maske biti neophodne na otvorenom prostoru ako nije moguća sigurna razdaljina među ljudima.

U Italiji je od početka krize s covidom-19 od posljedica tog virusa umrlo više od 35.000 ljudi, od čega skoro pola u Lombardiji.

Francuske lokalne vlasti mogle bi nametnuti nošenje maski i na otvorenom, u područjima gdje broj slučajeva covida-19 raste, objavio je u petak ministar zdravstva.

"Načelnici će odsad moći uredbom uvesti obvezu nošenja maski i na otvorenim javnim prostorima. Ta se odluka može donijeti na lokalnoj razini, u skladu s razvojem epidemije", tvitao je Olivier Veran.

Gradovi Biarritz i Bayonne (jugozapad), Saint-Malo (zapad) i Orleans (centar) nametnuli su od četvrtka nošenje maski na otvorenom, u središtima gradova ili na tržnicama.

Vlasti pojašnjavaju odluku o nošenju maski na otvorenom dokazima kojih je, kako kažu, sve više da se virus može prenijeti aerosolom.

Francuska je u petak zabilježila više od 1300 novih slučajeva covida-19.

Kopirati
Drag cursor here to close