Sve to košta

BiH traži pomoć za izbore - trebaju maske, rukavice, olovke, dezinfekcijska sredstva...

Nabava zaštitne opreme, maske, rukavice, jednokratne olovke, dezinfekcija, prilagođene prostorije, mjesto i firma za odlaganje otpada.... sve to košta
Vijesti / Politika | 29. 07. 2020. u 08:20 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine uputit će prijedlog Vijeću ministara BiH da se u cilju sigurnog održavanja lokalnih izbora zbog virusa korona zatraži međunarodna pomoć u zaštitnoj opremi, jer plan je, između ostalog, da se za svakog birača upisanog u birački popis osiguraju maska i rukavice ili umjesto rukavica jednokratna olovka.

Ovo je između ostalog zaključeno na sastanku kojem su, pored pojedinih članova Središnjeg izbornog povjerenstva BiH, nazočili i predstavnici Ministarstva sigurnosti BiH, Federalne uprave civilne zaštite, Republičke uprave civilne zaštite Republike Srpske i Stožera za zaštitu i spašavanje u Vladi Brčko distrikta. Također, na sastanku je zaključeno da se Instrukcija o postupanju organa za provođenje izbora na izborni dan u uvjetima epidemije kovida-19, koju je uradio SIP, proslijedi nadležnim institutima za javno zdravstvo entiteta i Brčko distrikta na stručno mišljenje.

Brojni problemi...

Na samom sastanku otvorili su se brojni problemi, od sigurnog odlaganja otpada, odnosno maski, rukavica i olovaka nakon izbora pa do skladištenja te iste robe, koja po pravilima spada u medicinsku. Isto tako, jedan od trenutno nepremostivih problema je i osiguravanje prostora za održavanje izbora u smislu održavanja neophodne distance i broja ljudi koji borave u jednoj prostoriji.

"Specifikacija SIP-a koja je urađena mora se dopuniti. Ne mogu se maske, rukavice i zaštitna oprema baciti u korpu, to treba da uradi firma ovlaštena za medicinski otpad, a to sve košta. Taj trošak nitko nije kalkulirao i pitanje je koliko ima firmi koje to mogu raditi. Medicinska sredstva ne mogu da se skladište u magazinima SIP-a, već to treba da radi Agencija za lijekove i medicinska sredstva pa o tome treba voditi računa", rekao je Milan Novitović, direktor Republičke uprave civilne zaštite Republike Srpske.

Jedno od pitanja koje je otvoreno na sastanku SIP-a i predstavnika Civilne zaštite je i što ako se nitko ne javi na poziv za međunarodnu pomoć u opremi, s obzirom na to da je takav poziv već otvoren od strane BiH, a da pomoć, posebno u zaštitnoj opremi, stiže sve manje i manje.
"Imamo otvoren poziv i sad ga treba dopuniti specifičnom potrebom za provođenje izbornog ciklusa. Ako se nitko ne javi, BiH mora proglasiti stanje prirodne nesreće i onda da traži sredstva iz proračuna ili nešto slično", rekao je Novitović.

Dodatna zaštita

U Središnjem izbornom povjerenstvu BiH Nezavisne su pokušale saznati koliko novca je eventualno potrebno za osiguravanje dodatne zaštite opreme za sigurno održavanje izbora, međutim na pitanja koja smo poslali još početkom srpnja, odgovor nismo dobili. Nakon sastanka predstavnika SIP-a sa zvaničnicima entitetskih civilnih zaštita samo je priopćeno da je sastanak održan "s ciljem pravovremenog djelovanja i osiguranja materijalno-tehničkih sredstava potrebnih za održavanje lokalnih izbora 2020. godine u uslovima epidemije kovida-19 kako bi izbori bili održani u kontroliranim uvjetima, a u cilju zaštite života i zdravlja svih aktera biračkog procesa".

Ono u čemu su se svi složili na sastanku jeste da pandemija virusa korona ne može biti prepreka za održavanje izbora, ali isto tako ne može se dozvoliti ni da izbori budu "klaster" i ugroze zdravlje stanovništva.

Inače, Središnje izborno povjerenstvo BiH nedavno je donijela Instrukciju o postupanju organa za provođenje izbora na izborni dan u uslovima epidemije kovida-19, u kojoj je, između ostalog, propisano na koji način održati izbore u uslovima pandemije. Sastavni dio te instrukcije je i popis stvari koji je neophodno osigurati za svako biračko mjesto, a tu su po 20 rolni toalet-papira, beskontaktni toplomjeri, ubrusi, sredstva za dezinfekciju, viziri, zaštitna odijela itd... Ova instrukcija svakako će biti dorađena, a prema dogovoru, instituti za javna zdravstva svoje primjedbe i sugestije treba da dostave do 3. kolovoza.

Kopirati
Drag cursor here to close