Dan srca

Manifestacija u Mostaru: Znate li kako sačuvati svoje srce?

Obilježavanje Svjetskog dana srca tradicionalna je manifestacija koju u Mostaru organizira Sportski savez Grada Mostara i Udruženje kardiologa HNŽ.
Lifestyle / Zdravlje | 27. 09. 2021. u 13:05 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Više od 15 godina osim Svjetskog dana srca tog dana obilježavamo i čitav tjedan u kojem promoviramo zdrave stilove življenja, kako i na koji način promijeniti stil života, kako sačuvati svoje srce i na koji način unaprijediti zdravlje svoga srca'', rekao je to dr. Emir Fazlibegović na konferenciji za medije održanoj u Mostaru povodom Svjetskog dana srca.

Naime, obilježavanje Svjetskog dana srca tradicionalna je manifestacija koju u Mostaru organizira Sportski savez Grada Mostara i Udruženje kardiologa HNŽ.

Treću godinu pandemije Udruženje kardiologa je, kako su istaknuli,  uzelo sebi u zadatak da nasuprot pokreta protiv cijeljenja od kovida, načina liječenja i zaštite od kovida, govore o tim problemima i posljedicama kovida na kardiovaskularni sustav.

Kardiolog i koordinator akcije Emir Fazlibegović kazao je kako se u Mostaru već više od 15 godina obilježava ovaj dan, odnosno cijeli tjedan u kojem je Svjetski dan srca (29. rujna), prenosi agencija FENA.

- Promoviramo zdrave stilove življenja, promoviramo kako i na koji način promijeniti stilove života, kako sačuvati svoje srce i na koji način unaprijediti zdravlje naših srca, a također ćemo organizirati online internacionalni znanstveni simpozij gdje smo uključili svjetske autoritete. U našim domovima zdravlja doktori će vršiti kontrolu, mjerenje faktora rizika i davati savjete pacijentima, a interesantno je i to da se proširuje lepeza sudionika u ovoj akciji. Osim vjerskih zajednica, županijskih i federalnih ministarstava, organizacija, studenata, sveučilišta, u akciji sudjeluje i Internacionalna akademija znanosti i umjetnosti BiH na čelu s Asimom Kurjakom, ali i Vijeće Kongresa bošnjačkih intelektualaca BiH - kazao je Fazlibegović.

Dodao je kako doktori i medicinske sestre kontinuirano tijekom cijele godine rade na prevenciji srčanih bolesti.

- To im je zadatak u primarnoj zdravstvenoj zaštiti. Oni imaju te instrumente pomoću kojih prate zdravstveno stanje, to je malo poremećeno uvjetima rada zbog covida-19 i protuepidemijskih mjera, ali generalno to su im kontinuirani, stalni zadaci, kako i na koji način utvrditi faktore rizika i usporiti starenje krvnih žila, te kako i na koji način spriječiti nastanak najtežih komplikacija kao što su infarkt, moždani udar, gangrena nogu, ekstremiteta i slično. Veliki naglasak stavljen je na način ishrane, pušenje i fizičku neaktivnost kao faktore rizika. Kad bismo ta tri elementa uspjeli upriličiti u stilu našeg života, kardiovaskularne bolesti bi se prepolovile - istaknuo je Fazlibegović.

Prema podacima iz mostarskih bolnica, ali i svjetskim podacima, Fazlibegović naglašava kako je umiranje od kardiovaskularnih bolesti na prvom mjestu.

- Tek nekoliko stepenica nakon kardiovaskularnih, dolaze maligne bolesti kao faktor dva. Trebamo prevenciju jer jedino na taj način možemo smanjiti obolijevanje i umiranje od ovih bolesti. Nažalost BiH, a i Mostar su u statusu visokog rizika za kardiovaskularna oboljenja i još uvijek spadamo u one zemlje koje nisu uspjele oboriti krivulju, odnosno trend obolijevanja i umiranja od kardiovaskularnih bolesti. Preventivne mjere su spore, ali su jedine koje daju prave rezultate - kazao je Fazlibegović.

Viši sportski menadžer Sportskog saveza Grada Mostara Dženan Šuta kazao je kako je sportski dio u sklopu "Dana srca" krenuo već danas.

- Danas je krenula mini škola sporta za djecu predškolskih ustanova s područja Mostara, u petak imamo utrku djece i mladih s posebnim potrebama na šetalištu s početkom u 10 sati, subota je rezervirana za tradicionalnu uličnu utrku "Cross", a u nedjelju će se održati pješački uspon od Španjolskog trga do platoa Fortice - kazao je Šuta.

Istaknuo je kako se "Dani srca" obilježavaju u sklopu Festivala sporta i zdravlja.

- Ideja nam je da okupimo veći broj manifestacija i uključimo što je više moguće građana različitih dobnih skupina, tako da bi ovu priču "Dana srca" mogli nastaviti i poslije - kazao je Šuta.

Kopirati
Drag cursor here to close