Federalni ministar zdravstva

Mandić: Karantena može biti skraćena na 14 dana ako je test negativan

Prema preporuci Svjetske zdravstvene organizacije, mjera karantene se dakle može smanjiti na 14 dana pod navedenim uvjetom, ponovio je ministar Mandić.
Lifestyle / Zdravlje | 21. 04. 2020. u 13:05 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Federalni ministar zdravstva Vjekoslav Mandić, tijekom današnjeg redovnog obraćanja federalnih institucija, pojasnio je nejasnoće koje se javljaju u javnosti u vezi s uspostavom karantene po ulasku osoba u Bosnu i Hercegovovinu.

U tom smislu je ronološki naveo da je 10. travnja Federalni stožer civilne zaštite donio naredbu da svi koji ulaze u Bosnu i Hercegovinu moraju u karantene koji su uspostavljeni na razini županija, a o trošku federalne razine vlasti.

Prethodno se sve osobe zadržavaju u šatorskim prostorima na graničnim prijelazima, a onda ih županijski stožeri civilne zaštite provode do karantenskih kapaciteta.

Prema Zakonu o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, karantena se propisuje u dvostrukom inkubacijskom razdoblju od 28 dana, pojasnio je Mandić i dodao da je 14. travnja od Svjetske zdravstvene organizacije stigla peporuka da karantena može trajati 14 dana pod uvjetom da je test osobe na koronaviru negativan nakon tog razdoblja.

Prema preporuci Svjetske zdravstvene organizacije, mjera karantene se dakle može smanjiti na 14 dana pod navedenim uvjetom, ponovio je ministar Mandić.

Na novinarska pitanja o testiranjima na koronavirus je odgovorio da testova zasad ima dovoljno i bit će nabavljeno još ako bude trebalo.

Mandić posebno apostrofira da samo struka treba odlučivati o tome koliko osoba će biti testirano i kada.

U Federaciji je aktulano sve više testiranja dnevno jer to zahtijeva ova epidemija, zaključio je.

Odgovarajući na naredno novinarsko pitanje, ministar je kazao da žali zbog nezadovoljstva ljudi u karantinima na Bjelavama (Sarajevo) i u Zenici, pa čak i odbijanja hrane, te je zamolio ove osobe da to ne čine kako ne bi dodatno ugrozile vlastito zdravlje.

Ponovio je da se karantena može prekinuti nakon 14 dana, prema preporuci Svjetske zdravstvene organizacije, ako je nalaz na koronavirus negativan.

U vezi s tim je, po Mandićevim riječima, upućena odgovarajuća preporuka s federalne razine, a epidemiolozi su dužni izvršiti testiranje osoba u karantenama po isteku 14 dana i ako nalaz bude negativan, karantin se može prekinuti.

Inače domovi zdravlja mogu imati dovoljan broj testova ako se potrude na vrijeme obraćajući se županijskim zavodima javnog zdravlja, zaključuje ministar Vjekoslav Mandić.

Kopirati
Drag cursor here to close