Preventiva

Mamografski pregled u ŽZH obavilo 220 žena

Rak dojke najčešća je zloćudna bolest žena u razvijenom svijetu, iako, vrlo rijetko, od raka dojke mogu oboljeti i muškarci.
Lifestyle / Zdravlje | 13. 12. 2017. u 09:15 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U akciji preventivne mamografije, koja je 21. studenoga započela u Županiji Zapadnohercegovačkoj, do danas je pregled obavilo ukupno 220 žena.

''Od 400 planiranih pregleda, mamografski pregled napravilo je 220 žena, a oko 150 ih je naručeno'', kazala je za Fenu Ivana Bošnjak, glasnogovornica Zavoda za zdravstveno osiguranje ŽZH koji uz potporu resornoga ministarstva financira ovu akciju.

Akcija trebala potrajati do kraja siječnja sljedeće godine, kazala je Bošnjak, dodavši kako ni nakon isteka tog roka ni jedna pacijentica neće biti odbijen za pregled.

Iz Zavoda za zdravstveno osiguranje ŽZH podsjećaju da se mamografski pregled obavlja svakim radnim danom od 8 do 18 sati na radiologiji Doma zdravlja Grude, a pozvane su sve žene, posebice one u dobi od 40 do 69 godina.

Specijalista-radiologinja dr. Vinka Đevenica pojasnila kako u ranom stadiju karcinom dojke nema simptoma te da se može otkriti jedino mamografskim pregledom, i to čak dvije godine ranije nego ga žena može detektirati opipom.

Na vrijeme otkriven karcinom je onaj čija je veličina ispod 1 centimetara, a ukoliko je otkriven na vrijeme, uglavnom je izlječiv.

Rak dojke najčešća je zloćudna bolest žena u razvijenom svijetu, iako, vrlo rijetko, od raka dojke mogu oboljeti i muškarci.

Manifestira se pojavom nove tvorbe u području dojke. Tumorske stanice mogu se odvojiti od tumora u dojci te putem krvi ili limfe dospjeti do udaljenih dijelova tijela, gdje se zaustave i počinju daljnji rast i razmnožavanje, odnosno stvaraju novi tumor.

Tada se govori o nastanku presadnica ili metastaza, odnosno o metastatskom raku dojke.

Najčešća sijela metastaza raka dojke su jetra, pluća, kosti, mozak te limfni čvorovi. Skoro polovina žena koje obole od raka dojke razvije metastatsku bolest, a oko trećinu svih malignih tumora kod žena čini upravo rak dojke.

Kopirati
Drag cursor here to close