Ne smije biti greške

Krenulo masovno cijepljenje u Sarajevu

Član Kriznog stožera Arman Šarkić naglasio je da se ne smije "potkrasti" nijedna greška te pojasnio na koji način će se odvijati imunizacija stanovništva.
Lifestyle / Zdravlje | 21. 04. 2021. u 08:55 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Olimpijskoj dvorani Zetra počelo je cijepljenje stanovnika Kantona Sarajevo koji su se prijavili za cijepljenje putem Zavoda zdravstvenog osiguranja

U prostoru Zetre istovremeno će se moći cijepiti po 30 osoba, odnosno 60 do 80 osoba tijekom jednog sata. Nastojanja su da se ova prva faza cijepljenja sa raspoloživim dozama cjepiva završi za tri do četiri dana. Riječ je o cjepivima proizvođača AstraZeneca i kineskog Sinovaca.

Kako se navodi u priopćenju Službe za protokol i press KS, u slučaju lošijih vremenskih prilika osigurani su prijemni punktovi unutar Zetre, uz poštivanje svih epidemioloških mjera, tako da građani neće čekati vani.

Član Kriznog stožera Arman Šarkić naglasio je da se ne smije "potkrasti" nijedna greška te pojasnio na koji način će se odvijati imunizacija stanovništva.

''Mi možemo najaviti, unatoč jednom dosta malom broju doza, da smo ušli u treću fazu i da ćemo se dalje na terenu ponašati kako vakcine budu stizale. Vrlo smo fleksibilni po tom pitanju. Danas nam je prvi dan i vrlo nam je bitan da vidimo da li je informatički sustav u sinergiji sa operativnim koracima. S obzirom da je prvi dan, ne smije nam se potkrasti nijedna greška'', kazao je Šarkić.

Prijava putem aplikacije

''Mi i dalje apeliramo na osiguranike, jer se radi o pred fazi za starije od 75 godine, apeliramo da se koliko mogu maksimalno jave putem aplikacije koja se nalazi na web stranici KS, preferiramo to zbog jedinstvene baze podataka'', dodao je.

Šarkić je pojasnio da zbog specifičnosti populacije, otvorena su još dva kanala za prijavu.

''Zbog specifičnosti populacije, otvorili smo i dodatna dva kanala komunikacije; suradnja sa lokalnom samoupravom u smislu kreiranja spiskova i još jedan spisak od strane ZZO koji će se dostavljati i prema tom spisku će naše osoblje, koji nisu u stanju bili da se prijave informatički, pozivati telefonom i taj dio uraditi umjesto njih''.

Imunizacija nepokretnih

Kada je riječ o cijepljenju nepokretnih građana i načinu na koji će se to odvijati, kazao je:

''Vodili smo itekako računa o pacijentima koji su nepokretni i vezani za kuću, njih ima 2.000-3.000. Njima je namijenjeno cjepivo Sinovac koja je lakša za distribuciju i skladištenje. Ove pacijente koji nisu u stanju doći ćemo tretirati u kućnim uvjetima, ići ćemo na adrese i imunizirati u kućnim uvjetima.''

''U najavi je još doza cjepiva. Moramo biti dosta fleksibilni, ovdje se pokazuje razina inteligencije da se adaptira na nove uvjete. Vidjeli ste u Zagrebu jučer što se dogodilo, mi ćemo se truditi da se nama to ne događa'', ističe Šarkić.

Još je kazao da je danas planirano cijepljenje 600 i 700 ljudi.

''Danas je planirano cijepljenje između 600 i 700 ljudi. Ovih 12.500 doza koje imamo, svi će biti cijepljeni, a dnevna dinamika će biti između 1.000 do 2.000 građana.''

Kopirati
Drag cursor here to close