12. ožujak

Koronavirus ograničio aktivnosti obilježavanja Svjetskog dana bubrega u BiH

U BiH je oko 3000 pacijenta na liječenju dijalizom od toga je gotovo 1/3 u F BiH.
Lifestyle / Zdravlje | 11. 03. 2020. u 18:37 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: PR  / Ilustracija

Svaka treća osoba u općoj populaciji izložena je povećanom riziku kronične bolesti bubrega (CKD). Procjenjuje se da u svijetu od ove bolesti pati više od 850 milijuna ljudi.

Prema Svjetskim statistikama svaka 10. odrasla osoba ima neku vrstu bubrežne bolesti. Procjene govore da 9 od 10 njih toga nije niti svjesno, obzirom da bolest bubrega često ne boli.

Na ovogodišnji Svjetski dan bubrega (četvrtak 12. ožujka), zagovornici predvođeni od strane Međunarodnog društva za nefrologiju (ISN) i Međunarodne federacija zaklada za bubrege (IFKF), rade na podizanju svijesti o važnosti preventivnih mjera i hitnosti koja se odnosi na potrebu za većom edukacijom građana, pacijenata, liječnika i kreatora politika o prevencija bolesti bubrega.

Ovogodišnja tema kampanje „Zdravlje bubrega za svakoga svugdje“ - od prevencije do otkrivanja bolesti i pravedan pristup skrbi i razgovoru o isticanju važnosti preventivne intervencije - bilo one primarne, tj. sprječavanje nastanka CKD-a, ili sekundarno ili tercijarno, tj. sprečavanje pogoršanje rane kronične bubrežne bolesti ili spriječiti napredovanje kronične bubrežne bolesti do njenog završnog stadija. Troškovi dijalize i transplantacije, a posebno dijalize, opterećuju budžet svake države.

Usvajanjem dugoročnih planova i programa od strane Ministarstava zdravstva na svim razinama, pa i Zavoda za javno zdravstvo, na polju primarne, sekundarne pa i tercijarne prevencije, može donijeti puno kvalitetniji život građanima i značajno smanjit broj potencijalni bubrežnih bolesnika.

Planovi i programi u smjeru edukacije i prevencije ne iziskuju veće financijske izdatke a donose ogromnu korist svima a građanima najviše.
Kada je riječ o bubrežnim bolesnicima i onima koji će to tek biti, Bosna i Hercegovina nije izuzeta i uklapa se u Svjetsku statistiku.

''Jako malo se predaje pažnja prevenciji i mi se ovdje najčešće bavimo samo posljedicama.  U BiH je oko 3000 pacijenta na liječenju dijalizom od toga je gotovo 1/3 u F BiH.Što je ogroman teret za budžet svake države pa tako i BiH'', ističu iz Udruge dijaliziranih i transplantiranih FBiH.

Broj bubrežnih bolesnika je u stalnom porastu, obzirom da su glavni uzročnici ove bolesti, dijabetes i hipertenzija, odnosno povišeni krvni tlak, te naravno genetsko naslijeđe.

''Najbolji ali i daleko najjeftiniji način liječenja je transplantacija ali BiH spada među posljednje države u Europi i Svijetu po broju urađenih transplantacija općenito pa tako i transplantacije bubrega. Zbog corona virusa ove godine naša Udruga i Donorska mreže u BiH otkazali su neke jako važne događaje u povodu Svjetskog dana bubrega', dodali su iz Udruge dijaliziranih i transplantiranih FBiH

Kopirati
Drag cursor here to close