Meksiko

Korak bliže najvećem tržištu proizvodnje kanabisa

Ako se usvoji, zakon bi stvorio veliko tržište, koje strana poduzeća nestrpljivo žele iskoristiti.
Lifestyle / Zdravlje | 11. 03. 2021. u 10:32 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Meksički donji dom Kongresa odobrio je u srijedu zakon kojim će se kanabis dekriminalizirati za rekreacijsku, medicinsku i znanstvenu upotrebu, približavajući ga koraku k stvaranju jednog od najvećih svjetskih tržišta proizvodnje te biljke.

Potpomognut administracijom predsjednika Andresa Manuela Lopeza Obradora, prijedlog zakona označava veliku promjenu u zemlji koja je godinama bila ugrožena nasiljem između zavađenih narkokartela.

Zakon je usvojen sa 316 glasova za i 127 protiv. Sada, Senat treba razmatrati i odobriti zakon.

Ako se usvoji, zakon bi stvorio veliko tržište, koje strana poduzeća nestrpljivo žele iskoristiti.

Zakonom je omogućeno pet vrsta dozvola za uzgoj, preradu, prodaju, istraživanje i izvoz ili uvoz marihuane. Samo ljudi stariji od 18 godina i uz dozvolu mogli bi uzgajati, nositi ili konzumirati marihuanu i njezine derivate.

"Danas stvaramo povijest", rekao je Simey Olvera, zastupnik iz vladajuće stranke Morena Lopeza Obradora koji je na sebi imao masku s otisnutim lišćem marihuane, izvještava Reuters.

"Ovim se eliminira lažno uvjerenje da je kanabis dio meksičkih ozbiljnih zdravstvenih problema", navodi se.

Lopez Obrador, čija vladajuća stranka Morena ima većinu u oba doma Kongresa, ustvrdio je da bi dekriminalizacija kanabisa i drugih narkotika mogla pomoći u borbi protiv moćnih meksičkih kartela.

Krajem 2013. godine Urugvaj je postao prva država na svijetu koja je legalizirala proizvodnju i prodaju marihuane u moderno doba. Druge zemlje u regiji, poput Argentine, Čilea, Kolumbije i Perua, dopuštaju njegovu medicinsku upotrebu.

Kanada je 2018. godine također legalizirala marihuanu, uključujući rekreacijsku upotrebu, a nekoliko velikih američkih država također je reguliralo legalnu upotrebu.

Kopirati
Drag cursor here to close