Čudna godina

Koje lijekove smo najviše kupovali u 2020. godini

Na prvom mjestu su zaštitne maske, a potom slijede paracetamol, vitamin C, kafetin i aspirin.
Lifestyle / Zdravlje | 05. 01. 2021. u 08:09 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Bosni i Hercegovini potrošnja lijekova stalno raste. Iz godine u godinu troše se desetine milijuna KM na razne medikamente, međutim, epidemija koronavirusa dovela je do toga da su bh. građani kupovali enormne količine lijekova.

Prema podacima koje navodi Avaz, naši građani su, kada je riječ o bezreceptnim lijekovima, tijekom 2020. godine najviše kupovali one za snižavanje tjelesne temperature i protiv bolova.

Jači imunitet

Potvrdili su to iz JU “Apoteke Sarajevo”, gdje su kazali da su najtraženiji lijekovi bili paracetamol i kombinacije, acetilsalicilna kiselina i kombinacije, nesteroidni antinflamatorni lijekovi (NSAR) ibuprofen i kombinacije te probiotici i prebiotici različitih proizvođača.

Također, kazali su, dosta su bili traženi lijekovi koji tretiraju kašalj, antiseptični lijekovi za usta, grlo i ždrijelo, kao što su pastile, oriblete i sprejevi te kapi i sprejevi za nos.

''Od preparata za jačanje imuniteta najviše su traženi oni koji sadrže vitamine C i D različitih jačina, oblika i proizvođača, te kombinacije ovih vitamina s drugim komponentama koje dodatno jačaju imuni sistem'', odgovorili su iz ove ustanove.

Zaštitne maske

U mostarskim “Ljekarnama Lupriv”, koje lanac ljekarni imaju u skoro cijeloj BiH, kada su podvukli crtu pod 2020. godinu, naveli su “top pet” najprodavanijih proizvoda. Na prvom mjestu su zaštitne maske, a potom slijede paracetamol, vitamin C, kafetin i aspirin.

''U odnosu na 2019., u 2020. je drastično skočila prodaja ovih proizvoda. Jednostavno, to je neusporedivo'', kazali su iz “Lupriva”.

Iako su se kupovali i lijekovi za smirenje, ipak, kako je rečeno, oni ne zauzimaju visoku poziciju na ljestvici najprodavanijih.

Kada je riječ o lijekovima koji se izdaju na teret kantonalnih zavoda zdravstvenog osiguranja, najviše propisivani su inzulini, lijekovi za povišen krvni pritisak, za gastrointestinalne tegobe, oralni antidijabetici te anksiolitici.

Povećan promet

U veledrogerijama su pravu eksploziju potražnje osjetili već na startu pandemije i tada su apoteke započele gomilati zalihe.

Prema riječima Šemsudina Hasića, vlasnika „Hercegovinalijeka“, jedne od najvećih veledrogerija u BiH, odmah nakon zatvaranja Europe kod njih je zabilježeno povećanje više od 50 posto prometa i tada je i krenuo prvi udar, a dva mjeseca kasnije došlo je do zatišja.

''Porasla je prodaja zaštitnih sredstava, vitamina i dodataka za jačanje imuniteta'', kazao je Hasić.

Kopirati
Drag cursor here to close