Misli zdravo

Koja je vrsta kruha najbolja ako imate problema sa šećerom u krvi?

Razina šećera u krvi raste nakon što ste pojeli hranu koja sadrži ugljikohidrate. Tu se ubraja i kruh.
Lifestyle / Zdravlje | 17. 02. 2024. u 17:50 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Odgovor je: Raženi kruh od cjelovitog zrnja. Razina šećera u krvi raste nakon što ste pojeli hranu koja sadrži ugljikohidrate. Tu se ubraja i kruh. Ako ste zabrinuti zbog šećera u krvi, raženi kruh od cjelovitog zrnja najbolji je izbor.

Držat će vas sitima dulje nego druge vrste kruha, a uz to uzrokuje najmanje i najsuptilnije promjene u razini šećera. To je važno za oboljele od dijabetesa. Općenito, birajte kruh gušće i grublje strukture s puno komadića zrnja kako biste izbjegli nagle skokove šećera u krvi, piše živim.hr.

Je li “obogaćeni” kruh zdraviji od cjelovitog?

Odgovor na ovo pitanje glasi: NIJE. Izraz “obogaćen” odnosi se uglavnom na bijeli kruh ili na druge krušne proizvode od rainiranog brašna. Rainiranjem se postiže svjetliji i rahliji izgled kruha te se produljuje njegova trajnost na policama trgovina. Ali, rainirano brašno u tom je procesu ostalo bez većeg dijela vlakana, željeza i B-vitamina.

Riječ “obogaćen” u tom slučaju znači samo to da su B-vitamini i željezo ponovno dodani nakon procesa rainiranja, no vlakna se ne mogu naknadno dodati. A kruh od cjelovitog zrnja sadrži vlakna, prema tome bolji je prehrambeni izbor.

Kopirati
Drag cursor here to close