Istraživanje

Kofein smanjuje porođajnu težinu djeteta

Žene koje su konzumirale najviše kofeina imale su na kraju djecu sa 170 grama manjom porođajnom težinom od onih koje su ga konzumirale najmanje.
Lifestyle / Zdravlje | 26. 11. 2018. u 12:12 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Trudnice koje konzumiraju kofein, bez obzira bilo to u kavi ili čaju, rađaju manju djecu od onih koje tijekom trudnoće od kofeina apstiniraju, pokazuje nova studija.

Znanstvenik sa Sveučilišta u Dublinu Ling-Wei Chen i njegovi kolege proučavali su 941 trudnicu u Irskoj, zemlji u kojoj se čaj pije češće od kave. Više od pola sudionica istraživanja pilo je čaj, a oko 40 posto kavu.

Ustanovili su da se na svakih 100 miligrama konzumiranog kofeina dnevno tijekom prvoga tromjesječja trudnoće porođajna težina djeteta u prosjeku smanjivala za 72 grama. Skraćivala se i gestacijska dob, duljina trudnoće i opseg glave novorođenčeta.

Žene koje su konzumirale najviše kofeina imale su na kraju djecu sa 170 grama manjom porođajnom težinom od onih koje su ga konzumirale najmanje, kaže se u studiji objavljenoj u časopisu The American Journal of Clinical Nutrition.

Na rezultate studije nikakvu ulogu nije imao podatak o tomu dolazi li kofein iz kave ili čaja.

"Visok unos kofeina rezultirao je ograničenjem dotoka krvi u posteljicu što bi moglo imati utjecaja na rast ploda", objasnio je Chen.

Šalica od 12 unca (3,5 dcl) kuhane kave sadrži oko 200 mg kofeina. U čaju ga ima manje, oko 83 mg u šalici iste veličine.

Čini se da šira javnost nije svjesna toga da i čaj sadrži kofein, rekla je Catherine Phillips s istog sveučilišta. "Zato bi trudnice i to morale uzeti u obzir, posebice u zemljama u kojima je čaj dominantniji izvor kofeina".

Svjetska zdravstvena organizacija ženama preporučuje unos kofeina manji od 300 mg dnevno, a Američki savez ginekologa i opstetričara još i manje, 200 mg.

Ova studija pokazuje da je oboje, čini se, previše, ističe kalifornijski znanstvenik dr. De-Kun Li koji nije sudjelovao u istraživanju.

Te preporuke ionako treba shvatiti kao grube referentne točke. Biološki je nevjerojatno da je 300 mg riskantno, a 299 sigurno", rekao je.

"Moja poruka bi bila - što manje, to bolje. A ako možete potpuno bez kofeina - najbolje".

Kopirati
Drag cursor here to close