Vrijeme promjena

Kako najbezbolnije promijeniti najupornije navike, bez loših izgovora!

U današnjem prebrzom načinu življenja, često odlažemo donijeti odluke ili radnje koje zahtijevaju promjenu rutine, i nerijetko to biva pod izgovorom da nemamo vremena posvetiti se tome.
Lifestyle / Zdravlje | 19. 07. 2023. u 10:14 Promotivni članak

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Svakodnevno konzumiramo fast-food od kojeg dobivamo kilograme, ali ne uspijevamo naći vremena za vježbanje. Zaboravimo piti dovoljno vode tijekom dana kako bismo ostali hidrirani, želimo prestati pušiti i smanjiti unos slatkiša, ali nikako da napravimo taj prvi korak, pa nam takve želje brzo padaju u zaborav.

Promjene nisu jednostavne, one zahtijevaju strpljenje, vrijeme i odlučnost, što znači da nije nužno sprovoditi ih odjednom.

Prvi korak u tom procesu je da se ohrabrimo i otpočnemo sprovoditi atomske (male) promjene, pored postavke plana i realnih očekivanja, kako bismo postigli ono što želimo.

Kada je u pitanju redovna hidratacija, postoji mnoštvo kreativnih opcija koje bi 'radile' za nas. Od ostavljanja poruka na vidljivim mjestima poput frižidera, do preuzimanja aplikacija koje nas podsjećaju na unos vode.

Vježbanje može biti jedna od zahtjevnijih stavki sa spiska i tu moramo pokazati volju i karakter, kako bismo (p)ostali istrajni u svojoj namjeri – a to je fizička pokretljivost, gubitak viška kilograma ili bilo što drugo. Dokazano je da vježbanje u grupi povećava motivaciju, pa nam pronalazak partnera za vježbanje ili organizirane grupne treninge u teretanama mogu biti veliko olakšanje.

Ako izbaciti slatkiše izgleda izazovno – nagli prestanak ili drastično smanjenje unosa neće biti jednostavno, a ni efektivno. Bolja opcija je prvo pronaći zdravije zamjene poput voća ili zdravih slatkiša iz domaće radinosti i onda postepeno smanjivati.

Kao i s ostalim 'slatkim grijesima', isto tako je i s pušenjem (strastveni pušači znaju o čemu je riječ). Iako radikalne odluke nisu uvijek efektne i često završe munjevitom vraćanju navikama od kojih pokušavamo pobjeći, u ovom slučaju najbolja odluka koju pušač može donijeti je momentalno ostaviti cigarete.

Međutim, ako vam to izgleda nezamislivo ili preteško u ovom momentu, informirate se i budite otvoreni prema nekim manje štetnim, bezdimnim alternativama poput uređaja koji zagrijavaju duhan. Bezdimni uređaji mogu nadomjestiti našu želju za nikotinom, ali bez duhanskog dima – glavnog uzročnika pušačkih bolesti koji se oslobađa prilikom sagorijevanja cigarete.

Kopirati
Drag cursor here to close