Velike koristi za zdravlje

Jeste li ikada čuli za vitamin P?

Vitamin P štiti nas od raznih bolesti, a namirnice bogate ovim vitaminom su citrusi, tamna čokolada, jabuke...
Lifestyle / Zdravlje | 15. 08. 2023. u 13:11 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sasvim sigurno ste već čuli za pojam ''Vitamin P''? Ako ne, evo svega što trebate znati o ovom relativno novom pojmu u nauci o prehrani.

“Vitamin P” odnosi se na grupu bioflavonoida, prirodnih spojeva prisutnih u biljkama koji imaju antioksidativna svojstva i brojne druge zdravstvene prednosti. Neki od poznatih bioflavonoida uključuju kvercetin, rutin i hesperidin te se nalaze u različitom voću, povrću i drugim namirnicama biljnog porijekla. Ovi spojevi pružaju potencijalne koristi za zdravlje, kao što su:

  • Antioksidativna svojstva: Bioflavonoidi djeluju kao antioksidansi, štiteći stanice od oštećenja koja mogu uzrokovati slobodni radikali. Ovim svojstvima doprinose zaštiti staničnih struktura i očuvanju integriteta DNA. Antioksidansi igraju važnu ulogu u održavanju općeg zdravlja i smanjenju rizika od kroničnih bolesti poput srčanih bolesti, dijabetesa i određenih vrsta raka.
  • Protuupalni učinci: Neki bioflavonoidi imaju protuupalna svojstva koja mogu pomoći u smanjenju upala u tijelu, čime se smanjuje rizik od različitih zdravstvenih problema.
  • Zdravlje srca i krvnih žila: Određeni bioflavonoidi, poput kvercetina, istraživani su zbog svojeg potencijala da podrže zdravlje srca poboljšavajući funkciju krvnih žila, smanjujući krvni tlak i utječući na metabolizam kolesterola. Hrana bogata bioflavonoidima, kao što su agrumi, bobice i tamnozeleno lisnato povrće, povezana je sa smanjenim rizikom od srčanih bolesti.
  • Potpora imunološkom sustavu: Bioflavonoidi se smatraju podršku imunološkom sistemu, pomažući tijelu u obrani od infekcija i bolesti.
  • Olakšanje od alergija: Posebno se istražuje kvercetin koji može pomoći u upravljanju simptomima alergije stabilizirajući mast stanice koje oslobađaju histamin i druge upalne posrednike odgovorne za alergijske reakcije.
  • Osim toga, bioflavonoidi imaju ulogu u regulaciji razine šećera u krvi, što može biti korisno za osobe s dijabetesom ili u riziku od razvoja dijabetesa.

Namirnice bogate vitaminom P uključuju citrusno voće, tamnu čokoladu, bobice, jabuke, zeleni čaj, crno vino i zeleno lisnato povrće poput kelja, špinata i brokule. Ovo voće i povrće, posebno ono crvene, plave i ljubičaste boje, obiluje antocijanidinima koji pružaju dodatne zdravstvene koristi, piše Times Of India.

Uz sve ovo na umu, vitamin P ima potencijal da pruži brojne prednosti za vaše zdravlje, a uključivanje namirnica bogatih ovim bioflavonoidima u vašu prehranu može doprinijeti očuvanju i poboljšanju vašeg zdravstvenog stanja.

Kopirati
Drag cursor here to close