Vječna dilema

Hoće li vam grudi biti ljepše ako spavate u grudnjaku?

Marilyn Monroe svojedobno je izjavila da svaku večer spava u grudnjaku jer je strahovala da će joj se inače grudi 'objesiti'.
Lifestyle / Zdravlje | 28. 06. 2018. u 10:56 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dok mnoge žene jedva čekaju da stignu kući i skinu grudnjak, neke bez njega jednostavno ne mogu živjeti.

Iako se ne preporučuje, one vole čak i spavati u grudnjaku. Marilyn Monroe svojedobno je izjavila da svaku večer spava u grudnjaku jer je strahovala da će joj se inače grudi 'objesiti'. Iako ga žene uglavnom zbog toga i nose, to je zapravo potpuno kriva percepcija, a uz to je i vrlo neudobna.

No, mogu li se grudi 'opustiti' ako ne nosite grudnjak? Dr. Seth Rankin iz Doctors Clinic u Londonu kaže kako postoji jedna dobra i jedna loša stvar prilikom spavanja u grudnjaku, piše Večernji list.

''Opuštanje grudi je neizbježno u životu jedne žene jer kako žene stare tako se vezivno tkivo koje drži grudi s vremenom opušta i gubi na elastičnosti'',  kaže on.

Na 'viseće' grudi utječu pak i mnoge druge stvari poput trudnoće, dojenja, genetike, pušenja, naglog mršavljenja, a to se teško može mjeriti s nošenjem grudnjaka tijekom spavanja.

''Kada ležite, gravitacija tkivo dojke 'gura' prema prsima, a ne prema stopalima kao kad ste uspravne. Tako da nošenje grudnjaka tijekom spavanja zapravo nema nikakav učinak i suvišno je jer se grudi prirodno rasporede prema prsima'',  kaže dr. Rankin.

Vjeruje kako bi nošenje grudnjaka imalo učinak kada bi ležali duže vrijeme, no to bi značilo da morate ležati minimalno 20 sati dnevno svaki dan. Nošenje grudnjaka tijekom noći je tako zapravo puno štetnije nego što od njega imate koristi.

''Puno toga se događa vašem tijelu na području prsa, utječe na mišiće i krvne žile, limfne čvorove i živce. Ako je grudnjak preuzak, moguće je da usporavate protok krvi prema dojkama i području oko njih. Također, može se zaustaviti protok limfe u limfne čvorove oko dojke i pazuha što ometa vitalnu funkciju ispiranja toksina iz tijela'',  objašnjava dr. Seth Rankin. Ako i dalje strahujete da će vam se grudi objesiti ako ne spavate u grudnjaku, bez brige, to se neće dogoditi.

Kopirati
Drag cursor here to close