Youth Power

Savjetovališta za mlade u Mostaru radi samo mjesec dana i već broji veliki broj poziva

''Često su u nedoumici hoće li se iseliti iz države, kako će naći posao, hoće li se snaći i tako dalje, a samim tim javlja se i anksioznost, česte promjene raspoloženja i slično''.
Lifestyle / Zdravlje | 06. 10. 2021. u 13:34 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Savjetovalište za mlade u sklopu nevladine organizacije "Youth Power" (Snaga mladih) u Mostaru djeluje približno mjesec dana, a od samog početka bilježi veliki broj poziva i posjeta mladih.

''Kada smo krenuli bili smo stvarno skeptični hoće li odaziv biti dobar iz razloga što smo malo zatvorenija sredina, međutim odaziv je bio zaista ogroman. O točnom broju ne mogu govoriti, ali istina je da nam svakodnevno zvone telefoni i pristižu mailovi'', kazala je u razgovoru za Fenu magistrica psihologije i voditeljica usluga savjetovanja u navedenom savjetovalištu Sabina Hebib.

Video: Hebib: Strah i neizvjesnost za budućnost najčešći problemi mladih

Problemi s kojima se mladi najčešće susreću, navodi Hebib, su strah i neizvjesnost za budućnost.

''Često su u nedoumici hoće li se iseliti iz države, kako će naći posao, hoće li se snaći i tako dalje, a samim tim javlja se i anksioznost, česte promjene raspoloženja i slično'', kazala je Hebib.

Naglasila je kako razgovor s psihologom uistinu može pomoći.

''Ako mladi dolaze svojevoljno i sami pristaju na razgovor s psihologom, te ako imaju želju promijeniti se, onda razgovor definitivno pomaže, a također mi već imamo i povratne informacije da se dobro osjećaju i vide napredak na sebi. Kroz ovaj rad mogla sam zaključiti da mladi uistinu imaju želju promijeniti se, kao i da su svjesni činjenice koliko je važno raditi na očuvanju mentalnog zdravlja'', kazala je Hebib.

Dodaje kako je na mlade traga ostavila i pandemija koronavirusa.

''Svi ljudi, a pogotovo mladi, navikli su na jedan način života, na izlaske, druženja, nisu bili toliko ograničeni u kretanju, a sada je to nešto totalno drugo i vjerojatno će na njih još dugo ostavljati traga. To je također jedan od češćih razloga zašto nam sve više dolaze i s tim vodimo dobru bitku'' istaknula je Hebib.

Mišljenja je kako bi bilo dobro provoditi više edukacija i promocija u svrhu podizanja svijesti o važnosti razgovora i posjeta psihologu.

''U nas je to još uvijek kao neka 'tabu' tema, iako moram reći da i nisam toliko razočarana što se toga tiče jer vidim koliki je odaziv mladih. Možda su stariji ljudi još uvijek zatvoreni po tom pitanju, no mladi definitivno nisu. Sigurno i smisleno angažiranje mladih i šire zajednice od presudnog je značaja za drugačiji pristup i pogled na psihologa u našem društvu. Važno je također bolje informirati javnost po pitanju mentalnog zdravlja, te uspostaviti poticajno okruženje za rješavanje mentalnih problema. Na kraju važno je ulaganje napora svih obrazovnih institucija da se osigura sigurno okruženje u kojem su mladima dostupne usluge psihologa'', kazala je Hebib.

Besplatno psihološko savjetovalište novi je projekt nevladine organizacije "Youth Power" u Mostaru, a Hebib u njemu radi uz superviziju profesorice Vesne Ćorluke Čerkez.

Kopirati
Drag cursor here to close