Čuvajte se gripe

Gripa pred vratima: Cjepiva stigla, Mostarci nezainteresirani

U Domu zdravlja u Mostaru počelo je cijepljenje protiv gripe.
Lifestyle / Zdravlje | 14. 11. 2017. u 13:33 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"Cijepljenje protiv gripe u Domu zdravlja u Mostaru je već počelo. Dom zdravlja Mostar je dobio 693 cjepiva koji su ravnomjerno raspoređeni po obiteljskim timovima'', rekla je za Bljesak.info glasnogovornica Doma zdravlja Ines Popovac. >Popovac je rekla da je ovoliki broj cjepiva nedostatan da bi se cijepili svi oni kojima je cijepljenje nužno. S druge pak strane, ističe kako za cijepljenje protiv gripe vlada mali interes.

Mali interes za cijepljenje

''Svake godine je sve manji interes za cijepljenje protiv gripe. Shodno tome ne trebamo se čuditi većem broju oboljelih od gripe u sljedećem razdoblju'', rekla je Popovac.

Od ponedjeljka 13. studenog u Hercegovačko-neretvanskoj županiji počelo je cijepljenje protiv gripe.

Naime, Ministarstvo zdravstva rada i socijalne skrbi HNŽ je, temeljem provedenog postupka javne nabave, osiguralo 2700 doza cjepiva protiv gripe, koje su besplatno  dostupne u  domovima zdravlja u HNŽ.

Prioritet za cijepljenje

Prioritet za cijepljenje protiv gripe imaju osobe čije zdravstveno stanje povećava rizik od nastanka komplikacija kod gripe. To su, ponajprije, osobe koje boluju od kroničnih bolesti (plućne, srčane, metaboličke, bubrežne i jetrene bolesti, imunokompromitirani bolesnici, i sl.)  te osobe starije od 65 godina.

S obzirom na to da je u ovoj godini nabavljena veća količina cjepiva odnosno 1140 doza cjepiva više u odnosu na prošlu godinu, stanovite količine cjepiva će, putem domova zdravlja, biti dostupne za cijepljenje osoba smještenih u  socijalne ustanove za stare i nemoćne. 

Kopirati
Drag cursor here to close