14. studeni

Građani Mostara besplatno mjerili razinu šećera u krvi

14. studenog svake godine obilježava se u cijelom Svijetu dan borbe protiv dijabetesa.
Lifestyle / Zdravlje | 14. 11. 2022. u 12:35 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Učenici Srednje medicinske škole Sestara milosrdnica Mostar mjerili su prolaznicima tlak i razinu šećera u krvi na ulicama Mostara. Akcija je organizirana u suradnji s Crvenim križem Hercegovačko neretvanske županije.

Foto: Bljesak.info / Građani Mostara besplatno mjerili razinu šećera u krvi

''Građani se odazivaju u velikom broju. Cilj je podići svijest građana o dijabetesu te smo ponudili besplatno mjerenja tlaka i šećera u krvi svim zainteresiranim građanima'', kazali su iz Crvenog križa HNŽ.

Inače, 14. studenog svake godine obilježava se u cijelom Svijetu dan borbe protiv dijabetesa.

Foto:Bljesak.info / Građani Mostara besplatno mjerili razinu šećera u krvi

Najčešći tipovi dijabetesa su Dijabetes tip 1 i tip 2. Tip 1 (ranije poznat kao inzulin-ovisni ili s obzirom na početak bolesti mladenački ili dječji dijabetes) kojeg karakterizira nedovoljna proizvodnja inzulina što zahtijeva njegovo dnevno unošenje. Uzrok ove vrste dijabetesa nije poznat i dosad nisu poznate ni mogućnosti njegove prevencije.

Foto:Bljesak.info / Građani Mostara besplatno mjerili razinu šećera u krvi

Dijabetes tipa 2 (ranije poznat kao inzulin-neovisni ili s obzirom na vrijeme početka bolesti – dijabetes odraslih) nastaje kao rezultat nemogućnosti djelovanja inzulina u organizmu. Dijabetes tipa 2 zahvata gotovo 90% oboljelih od dijabetesa i uglavnom je rezultat prekomjerne tjelesne težine i tjelesne neaktivnosti.

Foto:Bljesak.info / Građani Mostara besplatno mjerili razinu šećera u krvi
Kopirati
Drag cursor here to close