Registriranje

Gotovo: Rusi napravili cjepivo protiv Covida

Ranije je ruski ministar zdravlja Mihail Muraško obznanio da je masovno cijepljenje protiv virusa korona u Rusiji planirano za listopad.
Lifestyle / Zdravlje | 11. 08. 2020. u 10:45 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Rusko cjepivo protiv Covid-a 19, koju je napravio centar Gamalei, bit će registrirana 12. kolovoza, a prvi će je primiti medicinski radnici i stariji stanovnici zemlje, izjavio je zamjenik ministra zdravlja Rusije Oleg Gridnjev.

"Sada je u tijeku posljednja, treća faza testiranja. Ispitivanje cjepiva je vrlo važno. Trebamo shvatiti da cjepivo mora biti sigurno. Prvo će se cijepiti medicinski radnici i starije osobe", rekao je Gridnjev, prenosi Tanjug, pozivajući se na Sputnjik.

Dodao je da će biti moguće ocijeniti efikasnost cjepiva tek kada se formira imunitet u populaciji.

Ranije je, podjeća Tanjug, ruski ministar zdravlja Mihail Muraško obznanio da je masovno cijepljenje protiv virusa korona u Rusiji planirano za listopad.

Klinička testiranja cjepiva koju je razvio Nacionalni istraživački centar za epidemiologiju i mikrobiologiju Gamalei započeta su na sveučilištu Sečenov 18. lipnja, a u testiranju je sudjelovalo 38 dobrovoljaca, od kojih su svi stekli imunitet na virus korona.

Ruski predsjednik Vladimir Putin na Facebook profilu je napisao da su ruski znanstvenici prošli sve potrebne faze ispitivanja i dokazali sigurnost i učinkovitost lijeka.

"Naš se lijek adekvatno nosio s epidemijom i sada daje nadu ne samo našoj zemlji, već i cijelom svijetu. Jednom je Sovjetski satelit čovječanstvu otvorio put u Svemir, sada će rusko cjepivo otvoriti put ka budućnosti bez Covid-19, maski i socijalne izolacije", kazao je Putin.

 
Kopirati
Drag cursor here to close