Brže širenje

Godišnji odmori tijekom koronavirusa su izniman izazov

Naglašava da većina osoba koje se zaraze od COVID-19 stvara zaštitna antitijela, od 10. do 21. dana nakon infekcije.
Lifestyle / Zdravlje | 27. 06. 2020. u 13:16 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Šef Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo FBiH Sanjin Musa smatra da je ukidanjem obaveznih kontrolnih mjera za suzbijanje širenja COVID-19 došlo do povećanja broja slučajeva zaraženih koronavirusom i pogoršanja epidemiološke situacije te naglašava i to da "otvaranje" neminovno dovodi do povećanja broja slučajeva.

Zanimljiv je, kaže, primjer Novog Zelanda, otočne države u Tihom oceanu, koji je bio primjer dobrog odgovora, a koji također sa 'otvaranjem' bilježi nove slučajeve.

''S novim uvezenim slučajevima u Bosni i Hercegovini, obiteljskim okupljanjima, s više kretanja i interakcije broj oboljelih se povećava. Prijenos se pod kontrolom održava radom epidemioloških službi na terenu, prekidanjem lanaca prijenosa otkrivanjem, testiranjem, izolacijom i liječenjem slučajeva i izolacijom kontakata, te monitoriranjem žarišta cirkuliranja bolesti kroz pojačan nadzor.

Pri tome je od ključnog značaja suradnja stanovništva sa epidemiološkim službama koje provode istrage, kao i daljnje striktno pridržavanje preporučenih individualnih mjera zaštite'', naglasio je u izjavi za Fenu.

Kako kaže dr. Musa, virus koji je do prije nekoliko mjeseci bio nepoznat, sve više upoznajemo. Njegove karakteristike otežavaju kontrolu COVID-19 bolesti.

''Tome u prilog govore činjenice da osobe mogu prenijeti virus 1-2 dana prije početka simptoma, da većina oboljelih ima blage simptome koji se mogu podcijeniti (i na taj način mogu dalje prenositi virus), a i da ima asimptomatskih prenositelja.

Zatim, ako se prisjetimo kako je nekontrolirano širenje virusa dovelo do kolapsa zdravstvenog sustava na sjeveru Italije, jednom od najrazvijenih u Europi, sve nam to govori o važnosti povećanog opreza u trenutnoj epidemiološkoj situaciji i dosljednoj primjeni individualnih mjera zaštite i pridržavanju donošenih preporuka za sprečavanje širenja infekcije'', kazao je.

Za starosnu strukturu i kliničku sliku osoba kod kojih je potvrđen Covid-19 dr. Musa kaže da ih je, u ukupnom broju oboljelih, najviše zabilježeno u dobnoj skupini od 20 do 44 godine (40 posto). Osobe starije od 65 godina čine 13,5 posto i (uz osobe s kroničnim oboljenjima) i jesu ranjive skupine, koje najviše trebaju zaštitu.

''Dosadašnja iskustva govore da je povećana smrtnost povezana sa sredinama u kojima je COVID-19 (SARS-CoV-2) postao bolnička infekcija, te da su epicentri epidemije socijalne ustanove za smještaj starijih osoba, uzimajući u obzir prirodu okupljanja i karakteristike populacije (starije osobe, s kroničnim bolestima). Nekontrolirano širenje virusa u zajednici do toga dovodi i svi zajedno moramo učiniti sve što je u našoj moći da do toga ne dođe'', istaknuo je.

Naglašava da većina osoba koje se zaraze od COVID-19 stvara zaštitna antitijela, od 10. do 21. dana nakon infekcije. Dužina stvorenog imuniteta u ovom trenutku još nije poznata.

''Ta će bolest doprinijeti da još bolje upoznamo i ljudski imunološki sustav'', kazao je.

Dodaje da su se, uzimajući u obzir određene epidemiološke kriterije, neke države iz susjedstva odlučile za obaveznu samoizolaciju ili karantenu za državljane BiH.

''Riječ je o vrlo zaraznoj virusnoj respiratornoj infekciji, novom virusu prema kojem je većina populacije osjetljiva, što dovodi do brzih promjena epidemiološke situacije koja može dovesti do naglog porasta broja slučajeva'', navodi.

Dr. Musa podsjeća da u razdoblju godišnjih odmora, za obavljanje turističke djelatnosti, COVID-19 predstavlja izazov.

''Podsjetimo se koliko su skijališta u Austriji doprinijela početnom širenju virusa u Europi. Karakteristično za prijenos novih virusa jeste da je velika većina populacije osjetljiva. Posljedica toga je da se novi virus može prenositi i izvan uobičajene sezone. Za očekivati je da se SARS-COV-2 učinkovitije prenosi za vrijeme zimskog razdoblja, nego za vrijeme ljetnog, ali da će utjecaj promjene sezone biti umjeren, nedovoljan za zaustavljanje prijenosa'', kazao je.

Kako kaže šef Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo FBiH Sanjin Musa, u Federaciji BiH i zemljama regije kontrolne mjere su poduzete u ranoj fazi epidemije, za razliku od zemalja kao što su Italija ili Španjolska, koje su praktično poduzele iste mjere, ali u kasnijoj fazi epidemije.

''U Federaciji BiH stopa smrtnosti od COVID-19 iznosi 2,2 na 100.000 stanovnika. U Italiji je 57,4 na 100.000 stanovnika, u Španjolskoj 60,6 na 100.000 stanovnika. Incidenca (stopa obolijevanja) COVID-19 u većini zemalja zapadne Europe je u zadnjem razdoblju niska (osim npr. Švedske, Velike Britanije), dok je u zemljama jugoistočne Europe u porastu'', kazao je.

Kopirati
Drag cursor here to close