Bikoz aj liv in a banana stejt

Gdje smo: Briga li ikoga za potvrde o cijepljenju?

Kako sada, uz problem o cjepivu koji vidno nismo u stanju nabaviti, nabaviti potvrde za to isto cjepivo koje nam daju drugi.
Lifestyle / Zdravlje | 15. 06. 2021. u 14:45 K.M. / Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Od početka pandemije korona virusa nepoznanice se nižu jedna za drugom. Od teorija zavjere, vođenih i u malim i velikim sredinama, jer znamo da danas osim što svi imaju mišljenje imaju i zid na koji ga mogu zalijepiti, do dilema i problema oko mjera kretanja, zabrana, cjepiva, cijepljenja, putovanja, čega sve ne.

Stvari su mnogo jednostavnije, u onom smislu da ne morate mnogo razmišljati, kada živite u sređenoj državi, jer pretpostavlja se da postoje ljudi koji razmišljaju i koji znaju, pa i rade upravo onaj posao za koji su plaćeni, pri tom misleći na vaše dobro.

Europa i izazovi

Idemo na stvar. Problem s cijepljenjem, tj. problem s cjepivom kod nas je problem koji smo svi shvatili. Jasno je i maloj raji, Fadil Novalić je gol.

No, kako sada, uz problem o cjepivu koji vidno nismo u stanju nabaviti, nabaviti potvrde za to isto cjepivo koje nam daju drugi. Kako napraviti popis, evidenciju, bazu, skupiti ljude u jednu grupu. Skup A, skup B. Bilo koji skup, teško.

Vođeni upitima naših čitatelja, a i upitnicima nad svojim glavama, potražili smo odgovore kako i gdje, kad već donesete odluku o cijepljenju, dobiti potvrdu i što s tom potvrdom možete. Ništa nama tako ne vrijedi što su šefovi tri vodeće institucije Europske unije potpisivanjem finalne uredbe službeno potvrdili upotrebu COVID putovnica, koje omogućavaju slobodno kretanje unutar Unije u doba pandemije.

Kažu nam tako kako je digitalni COVID certifikat EU simbol onoga za šta se Europa zalaže. Europa koja ne posustaje kada je stavljena na kušnju. Europa koja se ujedinjuje kada se suoči sa izazovima.

Nama je to nešto kao epizoda Zvjezdanih staza, jer mi idemo nekim drugim stazama.

''Cijepio sam se u mostarskoj bolnici i nisam dobio apsolutno nikakvu potvrdu a vidim prema novim mjerama susjedne Hrvatske kako bih s potvrdom, koju nemam, mogao preći granicu a ne plaćati ponovno test 32 KM što sam i učinio prošli vikend '', govori nam čitatelj.

Tko pita, skita

Upit o (ne)postojanju potvrde uputili smo Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar, koji su nam potvrdili kako potvrde nakon prve doze cjepiva ne daju, ali ako je tražite, možete je dobiti.

'' Sve osobe cijepljene u Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar dobiti ćepotvrdu o cijepljenju nakon primljene druge doze cjepiva. Ukoliko netko, na osobni zahtjev, zatraži potvrdu o cijepljenju nakon prve doze, ista će mu biti izdana'', rekli su za Bljesak.info iz mostarske bolnice.

Stvari nešto bolje funkcioniraju u Domu zdravlja Mostar koji od samog početka, kad su krenuli u proces cijepljenja izdaje potvrde, odnosno karton o cijepljenju, koje su validne i s kojima osobe mogu prelaziti granicu.

Potvrda ima, uputa nema

''Na toj potvrdi je napisan datum kad ste primili cjepivo, serijski broj cjepiva i potpis liječnika te je ona validna konkretno za prelazak granice. Imamo dvije potvrde, jedna ostaje u našem zdravstvenom kartonu dok druga ide pacijentu'', rekla je za Bljesak.info Ines Popovac ispred Doma zdravlja Mostar.

No Dom zdravlja Mostar, kako nam govore, nema nikakav elektronski dokaz koji bi se eventualno uvezivao s nekim Europskim ustavom u vidu budućih Covid putovnica.

''Nismo dobili nikakve upute od nadležnih institucija što se tiče izdavanja elektronskih potvrda o cijepljenju, posebno za osobe koje su cijepljenje u drugim gradovima, županijama i državama. Nemamo nikakve upute, ono što mi možemo poručiti jeste da molimo naše pacijente koji su se cijepili u drugim mjestima da se jave svom obiteljskom liječniku radi evidencije u zdravstveni karton'', dodaje Popovac.

Zen u Zavodu

Od nadležnih institucija, logičan sljedeći korak, svakako jeste Zavod zdravstvenog osiguranja HNŽ.

No, za razliku od svojih kolega u Sarajevu, koji su putem informacijskog sustava omogućili dostavu i preuzimanje certifikata o cijepljenju sa QR kodom, ovdje u Mostaru voda je mirna. Na eventualno uvođenje aplikacija putem koje naši sugrađani mogu preuzimati dokumente koji se odnose na njihovo cijepljenje ili prebolovani Covid-19 odgovaraju: ''Zavod ne priprema takav portal, trenutno smo u fazi prilagodbe IZIS - a za evidenciju COVID cjepiva u kartonu osiguranika''.

Nismo se iznenadili, vjerujemo ni vi. Bez odgovora, poučeni ranijim primjerima, preporučujemo da nam nekom vrstom COVAX mehanizma oni tamo iz vana, kad već daju i cjepiva, pošalju i potvrdu, a kad već pišu, može i putovnica, kod, što god.

Dok nas se oni ne sjete, neće nitko. Do tad ostajte zdravo, testirajte se, a nadasve - ostanite pozitivni! U glavama.

Kopirati
Drag cursor here to close