Davor Grabovac

Fitness je postao svjetski trend koji nije zaobišao ni Mostar

Lifestyle / Zdravlje | 20. 09. 2017. u 11:51 A.J./D.K

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Iako se čini da su teretane pune, Mostarci i Mostarke ne treniraju dovoljno, trenira tek tri do četiri posto naših sugrađana.

Fitness industrija je najveća rastuća industrija u svijetu pa tako i u Mostaru, a fitness treneri postaju trend, rekao je u razgovoru za Bljesak.info Davor Grabovac fitness i kondicijski trener, dodajući kako naši sugrađani ne treniraju ni upola koliko bi trebali te je jako važno da se pokrenu.

Inače, Grabovac u Mostar donio dio svjetskog fitnessa, Basic training for life.

Grabovac je s radom počeo prije 10 godina, u početku je radio isključivo s rekreativcima, a kroz određeno samoeduciranje i odlaske na seminare počeo je raditi i kondicijsku pripremu za sportaše.

''Odlasci na edukacije i seminare, rezultirali su tim da sam ostvario suradnju s najboljim hrvatskim kondicijskim trenerom Marinom Bašićem, koji je ujedno i moj mentor. Kroz određene procese, došlo je do suradnje sa Steve Maxwellom koji je jedan od najboljih svjetskih fitness trenera. Na jednoj certifikaciji u Sarajevu pozvan sam da budem njegov asistent'', priča nam Davor o svom radu, objašnjavajući kako je Marino Bašić osmislio sustav treninga ''Basic training for life'', a taj sustav je nastao pod velikim utjecajem Stevea Maxwella koji je Marinov mentor.

''Ja kao jedan od dva master Coacha za basic trening for life u cijeloj regiji provodim te treninge i u Mostaru i tako naši sugrađani imaju pristup jednom od najbolji sustava treniranja. Trening je primjenjiv u svakodnevnom životu, prenosiv je i dugovječan, to je trening koji mogu izvoditi osobe od 7 do 77 godina. Na svakom treningu postoji osnovna vježba koja ima progresijsku i regresijsku varijantu. Ako vam je ta vježba teška, postoji teža ili lakša varijanta'', kaže Grabovac, ističući kako za razliku od svih ostalih ovaj sustav pruža više.

''Na jednom treningu radite i vježbe za mobilnost i vježbe sa snagu i vježbe ravnoteže i vježbe kora što je vrlo rijetko na ostalim grupnim treninzima. Ovo je jedan sustav koji nudi nešto sasvim drugo, zadovoljava potrebe jednog rekreativca'', kaže Grabovac.

Varijante Basic programa mogu se raditi i kod kuće, ali naravno potrebno je imati neke osnovne rekvizite i mora se poznavati ovaj sustav treninga, koji se upoznaje putem certifikacije ili preko stručnih knjiga. Odgovarajući na novinarsko pitanje o tome koje su vježbe najvažnije, Davor je objasnio kako su temelj svih temelja – čučanj i mrtvo dizanje.

Hrana je, kaže Grabovac, jedan od ključnih elemenata za svaku tjelovježbu, ali planove prehrane moraju pisati isključivo nutricionisti, je po Davorovom mišljenju oni su na tom polju stručniji.

''Prehrana ima 80 posto utjecaja na sve efekte koje ćete postići od treninga. A naši sugrađani trebali bi vježbati minirano tri do četiri puta tjedno, no naši sugrađani ne vježbaju dovoljno'', Kaže ovaj trener, podsjećajući i program ''Pokrenimo srednjoškolce'' u koji su se udružili fitness centri Mostara, ali odaziv je bio jako mal.

''Građani trebaju puno više vježbati kako bi očuvali prvenstveno zdravlje'', zaključio je Grabovac.

Kopirati
Drag cursor here to close