Epidemiološke mjere

FBiH – Situacija u vezi COVID-19 nadzire se i procjenjuje

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) redovito procjenjuje nove varijante SARS-CoV-2. Nedavno je identificirana nova varijanta, poznata kao EG.5.
Lifestyle / Zdravlje | 06. 09. 2023. u 11:23 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Epidemiološka situacija u Federaciji Bosne i Hercegovine u vezi COVID-19 kontinuirano se pomno nadzire i procjenjuje, a trenutačno ne ugrožava funkcioniranje zdravstvenog sustava’’, potvrdila je Feni doktorica Rozalija Nedić iz Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti Zavoda za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine.

''Uskoro će se provoditi sentinel nadzor (aktivni nadzor) zasnovan na odabranim uzorcima populacije, nad teškim akutnim respiratornim bolestima u Federaciji Bosne i Hercegovine (gripa, respiratorni sincicijski virus i SARS-CoV-2), a o prikupljenim podacima i preporukama ćemo izvijestiti struku i građane. Svim osobama sa sumnjom na COVID-19 preporuča se testiranje i liječenje u skladu s preporukama liječnika’’, kazala je dr. Nedić.

Nova varijanta

Prema njenim riječima, Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) redovito procjenjuje nove varijante SARS-CoV-2. Nedavno je identificirana nova varijanta, poznata kao EG.5.

''Na temelju dostupnih dokaza SZO je procijenila da je rizik koji predstavlja EG.5 varijanta za javno zdravlje, nizak. EG.5 je potomak XBB.1.9.2 i prvi put je prijavljen u veljači ove godine. Simptomi infekcije tom varijantom su visoka temperatura, glavobolja, curenje nosa i kašalj. Starije osobe i osobe s oslabljenim imunološkim sustavom u većem su riziku od nastanka težih oblika bolesti. Nismo obaviješteni da je EG.5 registriran u Federaciji Bosne i Hercegovine’’, naglasila je.

Novo cjepivo

Za Comirnaty XBB.1.5, najnoviju verziju Pfizer/BioNTech cjepiva protiv COVID-19 koju je Europska komisija odobrila ranije ovog mjeseca za jesenje i zimske kampanje imunizacije, dr. Nedić kaže da će pomoći u održavanju optimalne zaštite od COVID-19 uzrokovanog drugim varijantama, kao i Omikronom XBB.1.5.

''To cjepivo je razvijeno za ciljano djelovanje na Omicron XBB u skladu s preporukama EMA-e i ECDC-a, kao i drugih međunarodnih regulatornih tijela i Svjetske zdravstvene organizacije. Budući da je Omicron XBB.1.5 usko povezan s drugim varijantama koje trenutačno kruže u svijetu, očekuje se da će cjepivo pomoći u održavanju optimalne zaštite od COVID-19 uzrokovanog drugim varijantama, kao i Omikronom XBB.1.5. Nemamo saznanja da je navedeno cjepivo registrirano u Bosni i Hercegovini’’, kazala je Nedić.

 

Kopirati
Drag cursor here to close