Jeste li znali?

Evo kako svaki vitamin utječe na određene funkcije tijela

Vitamini su bitne tvari koje naše tijelo treba da bi normalno funkcioniralo.
Lifestyle / Zdravlje | 25. 01. 2024. u 13:58 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

No jeste li znali kako svaki od njih utječe na određene funkcije tijela? U nastavku otkrivamo koje vitamine trebate unositi da bi održali i poboljšali funkcije organizma i pružili mu pravilan rad.

1. Vitamin A

Vitamin A je važan za očuvanje zdravlja a njegov unos posebno dobro utječe na vid. Ako se teško prilagođavate na svjetlost ili imate probleme s vidom, pobrinite se da unosite dovoljno vitamina A.

Osim ovog pozitivnog utjecaja, on jača imunološki sustav te potiče rast stanica.   Najviša ga ima u jetri, masnoj ribi, mliječnim proizvodima i tamnozelenom lisnatom povrću

2. Vitamin B kompleks

B kompleks vitamini, poput B1, B2, B6 i B12, igraju važnu ulogu u pretvaranju hrane u energiju. Podržavaju zdravlje živčanog sustava, potiču obnovu stanica u tijelu te pozitivno utječu na naše raspoloženje.

Najviše ga ima u jetri, svim vrstama mesa, orašastim plodovima te cjelovitim žitaricama. 

3. Vitamin C

Svima nam je poznato da je vitamin C neizostavan saveznik u borbi protiv prehlada i virusa. Ima antioksidativno svojstvo te jača imunološki sustav.

Potiče proizvodnju kolagena te ubrzava zarastanje rana na tijelu. Najviše ga ima u šipku, paprikama, bobičastom voću, kelju te jagodama. 

4. Vitamin D

Vitamin D pomaže kod zdravlja kostiju i jačanja imunološkog sustava. Ključan je za razgradnju kalcija i fosfora, te smanjuje rizik od upala i tijelu.

Ako želite pojačati unos ovog vitamina znajte da ga najviše ima u masnoj ribi, rakovima, jetri, žumanjku te nekim gljivama. 

5. Vitamin E

Ovaj vitamin je snažan antioksidans te štiti stanice od oštećenja. Odlično utječe na zdravlje kože te pomaže kod zarastanja rana, ožiljaka i potiče cirkulaciju krvi.

Ako imate kožne probleme te želite poboljšati cirkulaciju krvi, pobrinite se da unosite više badema, blitve, avokada, peršina te sjemenki suncokreta. 

6. Vitamin K 

Vitamin K je zaslužan za proces zgrušavanja krvi i sprječavanje krvarenja. Također, jako dobro utječe na zdravlje kostiju te potiče mineralizaciju.

Redovnim unosom ovog vitamina sprječavate nastanak osteoporoze a najviše ga ima u sljedećim namirnicama: kelj, brokula, špinat, jabuka, orašasti plodovi te riba.

7. Vitamin F (omega-3 i omega-6 masne kiseline)

Možda ne tako poznati vitamin F, je odličan dodatak za bolje zdravlje srca i mozga.  Osim toga, ove masne kiseline imaju protuupalno djelovanje te njihovim unosom štitite tijelo od potencijalnih virusa tijekom zimskih mjeseci.

Vitamina F najviše ima u sjemenkama lana, suncokreta, soje te bademovom i orahovom ulju. 

Za kraj

Kao što smo već spomenuli, vitamini su jako važni za očuvanje zdravlja. Sad kad znate kako svaki vitamin utječe na određene funkcije tijela, njihov ćete unos moći prilagoditi svojim potrebama.

Bitno je da nijedan vitamin ne uzimate u prevelikim količinama, jer iako vam mogu pomoći, isto tako vam mogu napraviti problem ako prekoračite dozvoljen unos. Prije nego što promijenite svoje prehrambene navike i odlučite se za veći unos određenih vitamina, posavjetujte se sa svojim liječnikom. 

 

Kopirati
Drag cursor here to close