Namirnice koje sadrže vitamin

Kako u organizam unijeti vitamin K

Vitamin K je jako bitan, a ovo je 6 načina kako ga najjednostavnije unijeti u organizam
Lifestyle / Hrana | 24. 12. 2020. u 14:06 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Poznat je kao koagulacijski vitamin, pa je zato i nazvan vitaminom K. Postoji nekoliko oblika vitamina K, ovisno o izvoru. Vitamin K1 nalazi se u biljnim namirnicama, osobito u zelenom lisnatom povrću.

Vitamin K2 sadrže namirnice životinjskog podrijetla. Manje količine vitamina K2 naš organizam i sam proizvodi pomoću bakterija u crijevima. Vitamin K3 dobiva se sintetski.

Simptomi nedostatka vitamina K mogu biti krvarenje iz nosa, duga krvarenja pri ozljedama i rane koje sporo zacjeljuju te jaka krvarenja tijekom mjesečnice, piše Ordinacija.hr

Radi se o esencijalnom nutrijentu koji pomaže zgrušavanju krvi i pravilnom razvoju kosti. Kao takav pomaže pri prevenciji osteoporoze. Ženama je preporučen unos od 90 mikrograma ovog vitamina, dok je za muškarce preporučena doza 120.

1. Jedite više povrća

Mama je bila u pravu – špinat je dobar za zdravlje! Ovo zeleno povrće, a i ostalo, sadrže najviše vitamina K. Najviše ćete vitamina "izvući" iz kuhanog kelja jer samo šalica njega sadrži čak 531 mikrogram vitamina K.

Šparoge, okra, kelj i brokula su isto odličan izbor.

2. Pojedite jabuku

Voće je također puno vitamina K, ali naravno ne svo. Birajte jabuke, avokado, borovnice, grožđe i jabuke.

3. Koristite sojino ulje

Ovo je ulje prepuno vitamina K, a samo jedna žlicica ulja sadži oko 25 mikrograma vitamina K.

4. Orašasti plodovi

Prepuni proteina, vlakana, zdravih masnoća i ostalih nutirijenata koji se bore protiv upala. Ili ih grickajte kada je vrijeme za međuobrok ili ih dodajte omiljenom jelu i salati...

5. Neka se na meniju nađe i riba

Svi stručnjaci će upozoriti da se dva put u tjednu treba jesti riba poput lososa. Kako je prepuna zdravih ulja, proteina, minerala koji snižavaju krvni tlak i tak preveniraju srčani infarkt i moždani udar. Kuhani losos i škamp imaju malo vitamina K, ali ga zato ima puno u tuni.

6. Napravite sami sok od mrkve

Ako ste u žurbi, pretvorite svoje povrće i voće u sok! Samo mala čaša soka od mrkve će ponuditi 28 mikrograma vitamina K. Ako niste ludi za mrkvom, napravite sok od šipka!

Kako termička obrada utječe na vitamin K?

Količina vitamina K koju unesete u organizam ovisi o načinu pripreme namirnice. Smrznuta hrana, koju sami pripremate, sadrži više ovog vitamina nego svježe.

Kopirati
Drag cursor here to close