Opasni kanisteri

Ekološka bomba na Rudniku - traže se odgovorni za bacanje opasnog otpada!

Inspekcija traži odgovorne za neodgovorno bacanje opasnog otpada
Lifestyle / Zdravlje | 23. 01. 2019. u 08:28 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ekološka bomba na Rudniku uklonjena je, a inspekcija trenutno radi na tome da pronađe odgovorne osobe koji su kanistere opasne otopine ostavili nadohvat djece.

Naime, više od dvadeset kanistera medicinske otopine Tiutol krajem prošlog tjedna netko je bacio u blizini kuća, a iz inspekcije Grada Mostara, rečeno nam je kako su oni slučaj zaprimili od policije, te da su putem sanitarne inspekcije otklonili kanistere.

''Mi smo ovaj otpad otklonili kada smo zaprimili dojavu od policije. Na teren je izašla sanitarna inspekcija. Ovaj slučaj proslijedit ćemo županijskoj zdravstvenoj inspekciji'', rečeno nam je iz inspekcije Grada Mostara, odakle su dodali da postoje neke sumnje o tome tko bi mogao biti odgovoran za ovaj slučaj, te da će proslijediti informacije nadležnim službama.

Ono što je važno je da je opasnost uklonjena. Iz Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi HNŽ, za Bljesak.info su rekli kako nisu bili upoznati sa slučajem, niti im je do slanja odgovora bio upućen zahtjev za inspekcijski nadzor.

''Prema onome što se moglo vidjeti u medijima, radi se o dezinfekcijskom sredstvu koje se po Pravilniku o medicinskim sredstvima svrstava u kategoriju posebnih medicinska sredstva za dezinfekciju, čišćenje i ispiranje i ni u kom slučaju se ne smije ostavljati nadohvat građana, posebice djece'', poručili su iz Ministarstva, odakle dodaju da se posebna medicinska sredstva za dezinfekciju, čišćenje i ispiranje zbrinjavaju na način koji neće izazvati ugrožavanje života i zdravlja ljudi i okoliša.

''Ustanove koje se bave prometom medicinskim sredstvima moraju imati zaključen ugovor o preuzimanju i zbrinjavanju takvog otpada. Kazne za prekršaj su propisane Zakonom o lijekovima i medicinskim sredstvima i kreću se od 5.000,00 do 15.000,00 za pravnu osobu i od 3.000,00 KM do 6.000,00 KM za odgovornu osobu u pravnoj osobi'', poručeno je iz Ministarstva zdravstva.

Kopirati
Drag cursor here to close