Podcast "Imam ideju" #41

VIDEO | Dr. Željko Barišić - Vrhunski stomatolog, poduzetnik, književnik i kickboksač

"Poduzetništvo je i pitanje temperamenta, pitanje osobe, mentalitea i duha, ali i podneblja. Mi svi imamo samo jedan život i voljni smo učiniti od njega što želimo. Ja sam se kao Hercegovac u Splitu opredijelio za privatni posao", kaže naš gost.
Lifestyle / Zdravlje | 08. 06. 2023. u 20:25 Miljenko Buhač | Bljesak.info
Dr. Željko Barišić, Hercegovac koji, pišući romane, Splićanima liječi zube

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U podcastu "Imam ideju" portala Bljesak.info ovaj put gostuje dr. Željko Barišić, stomatolog, poduzetnik i književnik iz Splita, hercegovačkih korijena.

Odvaživši se za privatni posao zubara u najvećem gradu Dalmacije, dr. Barišić ujedno je nastavio baviti se svojom drugom životnom preokupacijom - književnošću.

Rođen je u Mostaru, školovao se u Posušju, Mostaru i Zagrebu, a prvi posao stomatologa imao je u svojoj rodnoj Hercegovini. Ipak, odlučio je raditi poduzetnički za sebe, napušta ordinaciju u Čitluku u kojoj je stekao prva, ali vrijedna iskustva, te ulaže u opremu i prostor za vlastitu zubarsku ordinaciju u Splitu.

Čini se da se poslovni rizik isplatio, jer uspješno radi više od tri desetljeća, proširujući posao unutar stomatološke branše, prateći moderne trendove, stalno se obrazujući unutar struke.

"Ja sam zapravo mostarski đak, a i rođen sam u Mostaru. Mogao sam biti rođen u Hannoveru, gdje su moji roditelji radili i živjeli, ali oni su željeli da se ovdje rodim, otac je sjeo u VW Bubu i drndao svim onim putevima da bih se ja rodio u Mostaru", kaže naš sugovornik, koji je odrastao u Rakitnu, da bi u Mostaru pohađao Medicinsku školu, a potom u Zagrebu Stomatološki fakultet.

"Kao pravi Hercegovac cijeli život razmišljam poduzetnički. Međutim, na fakultetima kod nas ne postoji nikakva posebna priprema za poduzetništvo, privatni posao. Imamo sam uvijek ideju da negdje otvorim privatnu ordinaciju, mogao je to biti i Zagreb, ali na kraju je to bio Split, također i zbog ljubavi", kaže dr. Barišić, koji živi u skladnom braku sa Splićankom Milicom.

Njegova druga velika strast je književnost. Objavljivao je poeziju, prozu, eseje, bavi se pisanjem scenarija, posebno je aktivan na sceni slam poezije, dopredsjednik je udruge za promicanje eksperimentalne umjetnosti DADAnti.

Njegov prvi roma nosi naziv "Bilo jednom u Zagrebu".

"Taj roman tematski je vezan baš za taj neki kraj Jugoslavije, taj neki prevrat, prelazak iz jednog sistema u nešto novo, kroz rat. Sve to kroz lik jednog hercegovačkog studenta u Zagrebu", kaže Barišić o svom književnom prvijencu.

Slijedili su potom drugi prozni i poetski naslovi, nekoliko nagrada, eksperimentiranje s književnim žanrovima.

U jednom trenutku počeo se baviti i kickboxingom, što mu je donijelo neku novu dimenziju u profiliranju vlastite osobnosti.

Kako biste čuli iznimno zanimljivu životnu priču doktora Željka Barišića, najbolji način je da podacast poslušate u cijelosti.

Kopirati
Drag cursor here to close