Utjecaj duhanskog dima na zdravlje

Dr Mačkić: Svaki drugi stanovnik BIH strada od srca, pušenje drugi faktor rizika

Doktor Mačkić navodi da je pušenje drugi vodeći faktor obolijevanja od kardiovaskularnih bolesti, odmah iza povišenog krvnog pritiska.
Lifestyle / Zdravlje | 27. 07. 2022. u 12:52 PR

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Svaki drugi stanovnik Bosne i Hercegovine i regiona umire od infarkta, šloga i drugih kardiovaskularnih bolesti i to je pandemija nezaraznih bolesti koja traje više decenija, upozorava kardiolog internista dr Denis Mačkić.

On ističe da bi što prije trebalo poraditi na prevenciji i edukaciji ljudi o glavnim faktorima rizika za nastanak kardiovaskularnih bolesti.

“Najučestaliji faktori rizika su povišen krvni pritisak, pušenje cigareta, fizička neaktivnost, dijabetes, ali i brojni drugi kao što je loš trak, zagađenje voda... Zbog toga bi se svaki građanin trebao više posvetiti svom zdravlju, a to se prije svega odnosi na uvođenje zdravih životnih navika - fizičku aktivnost u smislu reduciranja tjelesne težine, održavanje šećera i masnoće u referentnim vrijednostima, reguliranje krvnog pritiska, prestanak pušenja ili prelazak na manje štetne alternative koje ne sagorijevaju duhan.“

Doktor Mačkić navodi da je pušenje drugi vodeći faktor obolijevanja od kardiovaskularnih bolesti, odmah iza povišenog krvnog pritiska, a da je najveći problem kod pušenja upravo sagorijevanje - izuzetno opasan proces, bilo da se radi o sagorijevanju duhana kojim se oslobađaju brojne štetne materije ili mentalnom sagorijevanju.

“Duhanski dim ima direktan utjecaj na sam zid krvnog suda, koji oštećuje endoterm, a samim tim dovodi i do vaskularnog remodelovanja istog”, kaže doktor.

Duhanski dim i aerosol različito utiču na krvne sudove
On ističe da je najbolja odluka koju svaki pušač može donijeti za svoje zdravlje potpuni prestanak pušenja, ali i da mu iskustvo iz prakse govori da se mnogi teško odluče za ovaj korak. Zbog toga smatra da je izuzetno važno da tim pušačima budu dostupne informacije o naučno dokazano manje štetnim alternativama koje ne sagorijevaju duhan i ne oslobađaju duhanski dim, već aerosol.

„Rezultati sistemske studije objavljene u međunarodnom časopisu „Arhivi toksikologije” zaključili su da za razliku od duhanskog dima koji dovodi do ubrzanog starenja krvnih sudova, aerosol koji nastaje prilikom korištenja uređaja na bazi zagrijavanja duhana ne dovodi do njihovog dodatnog oštećenja, odnosno da različito utiču na kardiovaskularni sistem. Podaci prikupljeni ovom studijom dobra su vijest za pušače koji nisu spremni potpuno se odreći ovog rizičnog ponašanja“, kaže dr Mačkić i dodaje da je stav svakog zdravstvenog radnika da je neophodno da svaki čovjek ostavi duhan, ali i da realnost pokazuje da postoje i mnogi koji to ne žele, te da i njima moramo pomoći.

Kopirati
Drag cursor here to close