Upozorenje roditeljima

Doktorica za Bljesak o vejpu: Sve samo izgleda bezopasno, proizvod štetniji nego što mislIte

Elektronske cigarete lako su dostupne maloljetnicima od 13 do 17 godina u maloprodaji, a kontrola starosne dobi u trgovinama je veoma rijetka iako zakon propisuje zabranu prodaje nikotinskih proizvoda mlađima od 18 godina.
Lifestyle / Zdravlje | 28. 09. 2023. u 12:45 M.Grabovac | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Elektronske cigarete i slični proizvodi poput vejpa, koji nisu klasične cigarete sve su popularniji među mladima. Vrlo često se u reklamama nude kao ''dobra zamjena za duhanske cigarete'' ali i kao ''preporuka onima koji žele prestati, ili bar smanjiti pušenje''. 

U javnosti se prezentiraju kao nešto bezopasno i primjereno za mlade. No, pedijatrica Adrijana Kovač, iz Bolnice fra Mato Nikolić u Novoj Biloj za Bljesak.info upozorava - sve samo izgleda bezopasno, ovi proizvodi štetniji su nego što se misli, posebno za mlađu populaciju.

''Na nedavnom kongresu u Splitu prezentirano je istraživanje o posljedicama korištenja ovih proizvoda koje je napravljeno u Americi. Istraživanje je rađeno više na punoljetnim, nego maloljetnima osobama. Pokazalo je da, kod osoba koje koriste ove proizvode, na plućima može napraviti ozbiljne ozljede - nekrotične upale pluća zbog kojih sdijelovi pluća ne funkcioniraju kako treba'', kazala je Kovač.

Dugotrajna konzumacija električnih cigareta i sličnih proizvoda, upozorava, kod mlađe populacije može izazvati nekrotičnu upalu pluća koja ostavlja trajnu posljedicu na pluća. Nakon kraće konzumacije pacijenti se javljaju s mučninama, povraćanjem i bljedilom na koži, no opasnost je veća što je konzumacija trajnija.

Posljedice do kraja života

''Korištenje običnih cigareta, baš kao i elektronskih cigareta i proizvoda jako je opasno za zdravlje, ali, posljedice konzumacije ovih novih proizvoda puno su opasnije jer su i posljedice puno brže. Kada mlada osoba ošteti dio pluća, ona kasnije ne funkcioniraju kao što su prije funkcionirala i to ostavlja kroničnu opstruktivnu bolest pluća. Vi te posljedice imate do kraja života'', upozorava pedijatrica Kovač.  

Pacijenti koji se javljaju zbog tegoba nakon korištena električnih cigareta, ističe, su većinom 16-godišnjaci. No, ističe zabrinjava i podatak koji je istaknut na Kongresu u Splitu da ove proizvode konzumiraju i puno mlađi uzrasti. Zabilježen je podatak da ih koriste čak i 13-godišnjaci.

Upozorava, e-cigarete izgledom posebno su privlačne mladima i u tome leži dodatna opasnost. Oni, ističe, uopće i ne znaju što koriste.

''Djeca misle da je u tom otopljenom aerosolu neka tekućina koja njima ništa ne štetiti. Ali njegovim zagrijavanjem s vejpovima nastaju spojevi koji postaju jako kancerogeni. Ujedno i postoje razne arome koje, kada čitate sastav, nabrojano je mnoštvo sastojaka ali nigdje ne piše da sadrže toliko otrovnih i štetnih tvari'', objašnjava Kovač.

Posebno upozorava, ovo je prva generacija koja koristi ove nove duhanske proizvode, prave posljedice njihova korištenja znat će se tek nakon nekoliko godina.

Utjecaj na zdravlje

Svjetska zdravstvena organizacija kaže da tečnosti za elektronske cigarete mogu, ali ne moraju da sadrže nikotin (ali ne i duhan), ali također uglavnom sadrže aditive, ukuse i kemikalije koje mogu biti toksične po zdravlje.

Iz SZO navode da emisije e-cigareta obično sadrže nikotin i druge toksične supstance koje su štetne kako za korisnike, tako i za one koji ih ne konzumiraju, zbog pasivnog izlaganja aerosolima. Ukazuju da neki proizvodi za koje se tvrdi da ne sadrže nikotin zapravo sadrže.

Dodaju da konzumacija nikotina kod djece ima štetan utjecaj na razvoj mozga, što dovodi do dugoročnih posljedica i potencijalno može da dovede do poremećaja učenja i do anksioznosti.

„Dokazi otkrivaju da su ovi proizvodi štetni po zdravlje i nisu sigurni. Međutim, prerano je dati jasan odgovor o dugoročnom utjecaju korištenja ili izloženosti elektronskim cigaretama. Neke nedavne studije sugeriraju da upotreba tečnosti za e-cigarete može povećati rizik od srčanih bolesti i poremećaja rada pluća“, poručuju na Svjetske zdravstvene organizacije.

Preporuke roditeljima:

Educirati se, kako biste znali prepoznati e-cigarete (može biti teško prepoznati uređaj ako nisu informirani)

Razgovarati s djecom o korištenju e-cigareta iz pozicije znatiželje i iskrenog interesa

Prepoznati i ispraviti pogrešna uvjerenja koja dijete ili adolescent može imati o e-cigaretama – npr. zajedno s njima istražiti moguće negativne posljedice oslanjajući se na pouzdane izvore informacija

Biti primjer kako se uspješno nositi sa stresom i kod adolescenta jačati vještine suočavanja sa stresom

Osnaživati djecu da se odupru pritisku vršnjaka

Imati jasan stav u obitelji i školi – e-cigarete su cigarete

Pružiti podršku u promjeni navika

 

Kopirati
Drag cursor here to close