Štetna praksa

Doktori upozoravaju na opasan TIkTok trend: ''Ne sipajte prah u vodu''

Stručnjaci kažu da, iako je od velike koristi konzumirati puno tečnosti, ovaj pristup može donijeti više štete nego koristi.
Lifestyle / Zdravlje | 12. 07. 2023. u 19:11 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: PR / Ilustracija

Popularni trend s TikToka koji potiče ljude da ostanu hidrirani mogao bi izazvati pustoš na vašoj koži, zubima i zdravlju crijeva, upozoravaju stručnjaci.

TikTok je preplavljen videozapisima koji pozivaju korisnike da dodaju slatke prahove i sirupe u vodu kako bi im pomogli da unose više tečnosti. Promovira se kao siguran način da povećate unos vode, očistite prljavu kožu i izgubite težinu.

Stručnjaci kažu da, iako je od velike koristi konzumirati puno tečnosti, ovaj pristup može donijeti više štete nego koristi.

Nagrađivani nutricionist dr. Duane Mellor rekao je za The Sun: "Voda je najbolje piće u smislu zdravlja naših zuba i generalno organizma, ali dodavanje šećera i sirupa, posebno velikim napicima, ne samo da znači više kalorija, već povećava i rizik od oštećenja i karijesa".

"Ako dodate puno kiseline, uobičajene u bezalkoholnim pićima kao to može narušiti čvrstu caklinu koja oblaže naše zube. Također, kada pijete veliku količinu pića, to može utjecati na naš apetit, što znači da jedemo manje zdrave hrane u vrijeme obroka i propuštamo ključne nutrijente poput proteina, vitamina i minerala", pojasnio je.

Objave su vezane za hashtag #WaterTok i pregledane su skoro 700 milijuna puta. Korisnici najčešće snimaju sebe kako sipaju aromatizirane prahove ili sirupe jarkih boja u ogromne čaše ili boce.

"Ovaj TikTok trend može izgledati kao bezazlena zabava, ali konzumiranje ovih pića može imati značajne posljedice", naveo je dr. John Hewit za The Sun.

Drugi su upozorili na povećane šanse za razvoj ozbiljnijih zdravstvenih stanja, kao i na probleme sa zdravljem crijeva.

Kopirati
Drag cursor here to close