Korona više nije društveno kritična bolest

Danska ukida većinu ograničenja vezanih za COVID-19

Nošenje maske više nije obavezno u javnom prijevozu, prodavnicama i zatvorenim prostorijama restorana.
Lifestyle / Zdravlje | 01. 02. 2022. u 10:49 Anadolija Agencija

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Danska je u utorak postala jedna od prvih zemalja Europske unije koja je ukinula većinu ograničenja protiv koronavirusa jer se COVID-19 više ne smatra "društveno kritičnom bolešću", prenosi Anadolu Agency (AA).

Iako je broj slučajeva zaraze omikron varijantom u porastu u Danskoj, to ne predstavlja veliki teret za zdravstveni sustav, a uz to zemlja ima visoku stopu cijepljenja, rekli su dužnosnici.

Danska je posljednjih tjedana imala više od 50.000 slučajeva COVID-19 dnevno u prosjeku, a opao je broj pacijenata na odjelima za intenzivnu njegu.

Nošenje maske više nije obavezno u javnom prijevozu, prodavnicama i zatvorenim prostorijama restorana. Vlasti preporučuju korištenje maski samo u bolnicama, zdravstvenim ustanovama i staračkim domovima.

Nije više potrebna ni digitalna propusnica koja se koristi za ulazak u noćne klubove, kafiće i za sjedenje u zatvorenom prostoru u restoranima.

"Ne usuđujem se reći da je to konačni oproštaj od ograničenja. Ne znamo što će biti na jesen. Hoće li biti nove varijante", rekla je premijerka Mette Frederiksen.

Zdravstvene vlasti pozvale su Dance da se redovno testiraju kako bi zadržali nadzor nad epidemijom i, ako je potrebno, "brzo reagiraju", rekao je prošli tjedan ministar zdravstva Magnus Heunicke.

Vlada Danske upozorila je da bi ova zemlja u narednim tjednima mogla doživjeti porast broja infekcija, navodeći da postoji mogućnost da će četvrta doza cjepiva protiv COVID-19 biti neophodna.

Ograničenja su prvobitno uvedena u srpnju, ali su ukinuta desetak tjedana kasnije nakon uspješne akcije cijepljenja. Ponovo su uvedena kada je broj infekcija porastao.

Danska je 2020. godine postala jedna od prvih europskih država koja je zatvorila škole zbog pandemije.

Kopirati
Drag cursor here to close