Europski dan darivanja i presađivanja organa

FBiH: Oko 270 pacijenta čeka bubreg, 20-ak srce i jetru

Jedan jedini donor može spasiti do osam života darivanjem organa i spasiti ili poboljšati više od 100 života donacijom tkiva!
Lifestyle / Zdravlje | 09. 10. 2021. u 14:02 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Samo reci DA'' – ''Neka ljudi znaju da ste donor'' - je slogan Europskog dana darivanja i transplantaciju organa za 2021. koji ima za cilj podići svijest o darivanju organa, tkiva i stanica te važnost da osobe iskažu svoje stavove i želje svojim obiteljima i prijateljima.

Ovom prigodom Europska uprava za kvalitetu lijekova i zdravstvenu skrb (EDQM) Vijeća Europe vodi internetsku kampanju (#JustSayYesEODD).

Jedan jedini donor može spasiti do osam života darivanjem organa i spasiti ili poboljšati više od 100 života donacijom tkiva! U 2020. godini u Europi je izvršeno 35529 transplantacija organa, a 43183 nova pacijenta dodano je na listu čekanja.

To jasno pokazuje da postoji nedostatak raspoloživih organa, zapravo je uvijek veća potražnje od ponude organa za transplantaciju.

Inače Europski dan darivanja organa i transplantacije, te zahvale svim donorima i njihovim obiteljima, obilježava se svake godine druge subote u listopadu, ali se ovaj važan dan, koji se obilježava na temelju odluke Vijeća Europe, raznim akcijama, tribinama, isturenim štandovima obilježava kroz cijeli 10. mjesec.

Bosna i Hercegovina se, na žalost, nije dobro snašla nakon proglašenja pandemije početkom 2020. Godine.

''Više od godinu i pol dana se čekalo na prvu transplantaciju koja se dogodila 21.7. 2021. u UKC Tuzla. Nakon toga smo imali još jednu u 9. mjesecu, te nedavno tri transplantacije od preminule osobe. Dakle u poslednjih 20 mjeseci samo pet transplantacija, što je ne dopustivo malo'', priopćeno je iz Udruženja dijaliziranih i transplantiranih bolesnika FBiH.

Broj pacijenata na dijalizi u BiH je oko 3000 a 1/3, dakle oko 1000 bi moglo biti transplantirano.

''Zastojem transplantacijskog procesa u BiH, direktno smo utjecali na razvoj transplantacijskog turizma u inozemstvu a posebno u Republici Turskoj, gdje naši pacijenti traže spas'', priopćilo je Udruženje.

Na listama čekanja u F BiH trenutno je oko 270 pacijenta za bubreg, te 20-ak za srce i jetru.

Lista bi sigurno bila duža kada bi pacijenti imali nadu da će jednoga dana biti transplantirani u svojoj zemlji. Ovako, prisiljeni su prikupljati novac i tražiti spas van granica BiH, što se pod hitno mora promijeniti, navedeno je u priopćenju za javnost.

Kopirati
Drag cursor here to close