42 dana izbjegavanja alkohola

Cjepivo ili Vodka? Rusi u problemima, ne bi smjeli piti ako će primiti Sputnik V

''To je napor za tijelo. Ako želite ostati zdravi i imati snažan imunološki odgovor, nemojte piti alkohol''
Lifestyle / Zdravlje | 10. 12. 2020. u 13:43 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Primatelji ruskog cjepiva protiv koronavirusa Sputnik V trebali bi se suzdržavati od alkohola gotovo dva mjeseca prije i nakon imunizacije, upozorili su iz ruske službe za sigurnost potrošača.

Zamjenica premijera ruske vlade Tatjana Golikova upozorila je Ruse da svi koji se odluče cijepiti morali izbjegavati alkohol dva mjeseca prije i nakon dobivanja cjepiva, a voditeljica Službe za sigurnost potrošača Ana Popova rekla je da se radi o 42 dana izbjegavanja alkohola i imunosupresiva, piše Moscow Times.

''To je napor za tijelo. Ako želite ostati zdravi i imati snažan imunološki odgovor, nemojte piti alkohol'', apelirala je Popova na Ruse koji su, inače, među najvećim svjetskim potrošačima alkohola.

Popova je također savjetovala da se ne puši prije i nakon cijepljenja, jer duhanski dim iritira pluća i iskrivljuje imunološki odgovor. ''S unosom alkohola treba se prestati najmanje dva tjedna prije primanja prve doze cjepiva'', rekla je.

Nakon njezinih komentara, Alexander Gintsburg, voditelj državnog istraživačkog centra Gamaleya koji je razvio cjepivo Sputnik V, rekao je da, iako ne treba zlouporabiti alkohol prije ili nakon cijepljenja, "jedna čaša šampanjca nikada nikome nije naštetila", piše Dnevnik.hr.

Cijepljenje visokorizičnih volontera u Rusiji započelo je prošlog vikenda u Moskvi, unatoč tome što Sputnik V još uvijek prolazi sigurnosna klinička ispitivanja. Njegovi izumitelji kažu da je cjepivo na bazi adenovirusa 95 posto učinkovito protiv virusa. Zdravstveni službenici procjenjuju da je 100.000 Rusa primilo Sputnik V, uključujući sudionike suđenja i pripadnike vojske, piše Moscow Times.

Kopirati
Drag cursor here to close