Koronavirus

Čerkez: U narednih 15 dana vidjet ćemo posljedice predizbornih skupova

Govoreći o viskom broju umrlih, kazao je kako vjeruje da je situacija na terenu drugačija kada je riječ o broju zaraženih jer se ne poštuju svugdje mjere niti se vrše masovnija testiranja.
Lifestyle / Zdravlje | 16. 11. 2020. u 14:29 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Član Kriznog stožera Federacije Bosne i Hercegovine Goran Čerkez kazao je za N1 kako su se tijekom izbornog dana većinom poštivale epidemiološke mjere te da ne bi trebalo biti nekih posljedica, ali da ih očekuju iz razdoblja i u mjestima gdje su održavani masovni predizborni skupovi.

Situacija će biti jasna u narednih 15 dana.

"Ono što se čini prema dosadašnjem, što smo mogli vidjeti, uglavnom na biralištima su se u najvećem broju poštivale mjere koje su bile propisane. Naravno, u slavlju nije uvijek tako i možda je u kriznim stožerima bilo više euforije i bliskog kontakta i to je normalno i za očekivati. Uvijek nekih rizici postoje. Čini mi se da osim skupova koji su bili prije ovoga i u ovoj kampanji gdje smo intenzivno tražili da nema skupova, ostalo možemo reći da je manje-više proteklo na zadovljavajući način", rekao je Čerkez.

Govoreći o viskom broju umrlih, kazao je kako vjeruje da je situacija na terenu drugačija kada je riječ o broju zaraženih jer se ne poštuju svugdje mjere niti se vrše masovnija testiranja.

"U FBiH je 1.250 testiranih, to je relativno jako mali broj testiranih. Vidimo da u tom broju imamo 420 pozitivnih i sam broj umrlih pokazuje ozbiljnost situacije - 47 umrlih je prilično visoka brojka i to je ono što nas zabrinjava i sigurni smo da je potrebno pojačati testiranje i sve kapacitete staviti u tu svrhu da bismo sagledali pravo stanje. Sarajevo, Mostar i Tuzla testiraju, ali druge sredine ne u ovom trenutku", rekao je Čerkez.

Govoreći o stalnom pitanju građana da li će nakon izbora uslijedi "zaključavanje", kazao je kako u ovom trenutku neće ići u to jer smatraju da su mjere sasvim dovoljne, ali da njihovu implementaciju neko mora kontrolirati.

"Činjenica je da je u Sarajevu prisutno najveće poštivanje mjera, to vidimo po nošenju maski, dok čim odemo van grada to se niti poštuje niti kontrolira i da je situacija po nama vrlo ozbiljna. Ne mislimo ići u dalje restrikcije, ali molimo sve vlade i MUP-ve i inspekcije da počnu vršiti jači nadzor nad provođenjem mjera. S druge strane, odgovor na pitanje da li će biti zatvaranja je u sljedećem - ukoliko masovno budemo kršili mjere postoji šansa da dođemo u situaciju da zdravstveni sustav neće moći primiti bolesne, imat ćemo veliki broj mrtvih i onda bi to dolazilo u obzir, ali to je mjera koju bismo donijeli s Vladom FBiH jer je to vrlo složeno pitanje svih sektora i ekonomije i prevazilazi naše ovlasti", poručio je Čerkez.

Kada su u pitanju cjepiva protiv sezonske gripe, istaknuo je kako su sve procedure završili i da su sada "u rukama" proizvođača i dostavljača, ali da je očekuju do kraja ovog mjeseca.

Kopirati
Drag cursor here to close