Komentar

Kad se skidaju maske

Proć' će izolacije, maske, policijski satovi i okupljanja do 30 ljudi. Tek tada pripremite živce i zdravlje za one koji slijede i dolaze na mjesta koja nisu trebali.
Vijesti / Politika | 11. 11. 2020. u 15:55 Dragica ANDRIĆ | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Stavi masku, skini masku. Odmakni se metar i pol, negdje barem dva. Bježi u kuću u 23 sata! Možeš izaći oko 5 sutradan... E sad, zaboravite na čas sve i vratimo film unazad.

Zamislite da ste predsjednik političke stranke koja želi osvojiti načelnička mjesta u brojnim bh. gradovima...

Jeste li? Kakav je osjećaj? Prosuđivanje vama prepuštamo, samo ćemo napomenuti nešto jako važno što 'morate' činiti.

Obiđi sve gradove, traži koronu. Skupi mnoštvo ljudi, nije bitno koliko su udaljeni jedni od drugih. Približi se djeci, zagrli druga. Smješkaj se i nek' se taj smiješak vidi dobro, maske nema.

Moćan osjećaj, ha? Stari osjećaj STAROG normalnog. Zaboravljaš da tamo netko zaista vodi borbu s tim virusom na ovaj ili onaj način. Zdravstveno ili financijski. Psihički ili fizički.

Postoje li naredbe?

Dok naivci sanjare o tom starom normalnom i mole Boga da nikad više ne čuju ono ''novo normalno'', neki zaista žive ono svoje 'staro'. Jer može im se, što bi rekao narod. Može im se jer izbori su za četiri dana. Može im se jer će možda izgubiti koji glas ovčica ako opet ne slažu da su im bitne. Može im se jer su ''normalna'' vremena potrebnija nego četiri godine ranije.

Može im se, jer više nije dovoljno asfaltirati 100 metara seoskog puta, nije dovoljno darivati krv baš sada i pokazati kako si 'dobar' čovjek, nije dovoljno popeti se na banderu i slikati se sa samim sobom niti 'okititi' ovo malo drveća po gradovima svojim pinokiovskim nosevima. 

Nema tko, očito, kazniti naše drage predstavnike vlasti koji se ne sjete barem na fotografijama zavarati narod i glumiti poštivanje naredbi svakako izgubljenih kriznih stožera. Maske im ne padaju na pamet, a kamoli na glavu unutar zatvorenih prostora i na otvorenom. A nisu ni svjesni da bi im možda lakše bilo staviti tu prokletu masku i sakriti lažne osmijehe i spriječiti bajke koje izlaze iz njihovih usta.

Distanca je nepoznata riječ za ove akademike, a možda se neki od akademika ne boje jer su već preboljeli koronavirus.

Foto: PR / Otvorena nova zgrada Glazbene škole u Livnu

Akademik se možda i ne boji, ali kako ga nije strah za djecu u Livnu i njihove roditelje, čije glasove je došao i tražiti rezajući crveno-bijelo-plavu vrpcu. Kako vođa tako i njegovi sljedbenici, potiskali se kao u najljepša vremena kad se družilo i pilo. A onaj svaki treći, što je navukao masku ostala mu je ispod nosa, pa nije ni svjestan da bi mu isto bilo onda i bez nje.

'Ta će korona pored izbora, možda si misle. A na top ljestvici korona-predizbornih skupova prva mjesta svakako zauzimaju i SDA i PDA koji širom BiH drže nastupe kao prave rock zvijezde. Uz par bakica u prvim redovima koje stave maske na lica, ostatak 'raje' poput najvećih fanova znaju svaku pjesmu i riječ njihovih stranaka.

Poseban svemir

Ponekad si pomisliš da 'vođe' na skupovima zaista žive u nekom imaginarnom svijetu nesvjesni što čine, pa poput onih u SDP-u mašu zastavama i zaustavljaju raju po ulicama, opet svi bez distance i opreza. Ekipe se ponosno hvale širenjem zaraze, nesvjesni da će do nedjelje možda biti prikovani za krevete i ne baš slavno provesti najvažniji izborni dan.

DF i Željko Komšić su provjerili u 39 općinskih i gradskih organizacija ima li korone, nisu rekli jesu je vidjeli, no ni ne moraju, uskoro ćemo po brojkama zaraženih otkriti istinu. Bitno da su obišli sve, da ne bi netko rekao da je zaboravljen.

Srećom, politik-rock parade su pri kraju. Po cijeloj BiH oni će još malo grliti i ljubiti jedni druge, nazdravljati s naivcima i rukovati se sa starcima, nadamo se dezinficiranih ruku, a onda se zatvoriti u svoje urede i u udobne stolice zaštićeni od svih virusa ovog čovječanstva, ne znajući da upravo oni mogu postati najgori ljudski virus.

A vi, dragi narode, pomalo i bez stresa. Proći će izolacije, maske, policijski satovi i okupljanja do 30 ljudi. Tek tada pripremite živce i zdravlje za one koji slijede i dolaze na mjesta koja nisu trebali.

Kopirati
Drag cursor here to close