Država mora reagirati

BiH za nekoliko dana može biti spremna za covid putovnicu

Stručnjaci ističu da bi odluke u vezi s izdavanjem zelenih digitalnih certifikata i institucijama koje će izdavati takve certifikate u Bosni i Hercegovini i Republici Srpskoj trebalo donijeti prije početka masovnog cijepljenja
Lifestyle / Zdravlje | 19. 03. 2021. u 09:07 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bosna i Hercegovina, odnosno nadležne entitetske vlade što prije treba da donesu odluke u vezi s izdavanjem zelenih digitalnih certifikata, odnosno kovid putovnica, kako bi bh. građani ostali u korak s onima iz Europske unije i da ne bi došli u situaciju da zbog neposjedovanja certifikata ne mogu putovati u zemlje EU.

Ono što je zanimljivo jeste da Bosna i Hercegovina može biti spremna za covid putovnicu za nekoliko dana i daleko prije nego veće zemlje Europske unije, ali preduvjet za to je da se država uključi i što prije donese određene odluke bez kojih se ne može ići dalje u realizaciju jednog takvog projekta.

"Pripremili smo rješenje za kreiranje zelenih digitalnih certifikata koje već neko vrijeme razvijamo s kompanijama iz Hrvatske, Njemačke i Nizozemske. Kompletan sistem je kompatibilan s Europskom unijom, ali nadležne institucije moraju donijeti odluku i odrediti koja su to tijela koja će izdavati certifikate", rekao je Slavko Bojić, direktor banjalučke kompanije MMS CODE.

Inače, zeleni digitalni certifikat, koji je nedavno predstavila Europska komisija, sadržavat će QR kod, čijim skeniranjem će biti izlistani svi neophodni podaci kada je riječ o virusu korona, odnosno da li je nosilac tog certifikata cijepljen, recijepljen i kojom cjepivom, odnosno ima li aktivan PCR test, ili je već preležao koronu.

Ovaj QR kod skenirao bi se prilikom prelaska granice, a po svemu sudeći, iako to nije zvanično rečeno, od posjedovanja takvog certifikata u dobroj mjeri zavisit će sloboda kretanja. Već je  izvjesno da se u pojedine hotele, restorane, kafiće aerodrome, sportska natjecanja, itd. neće moći ući bez certifikata koji govori da je određena osoba sigurna kada je riječ o virusu korona.

Stručnjaci ističu da bi odluke u vezi s izdavanjem zelenih digitalnih certifikata i institucijama koje će izdavati takve certifikate u Bosni i Hercegovini i Republici Srpskoj trebalo donijeti prije početka masovnog cijepljenja, kako bi se omogućilo online zakazivanje cijepljenja, a što bi u velikoj mjeri ubrzalo proces izdavanja certifikata, odnosno kovid putovnica, pišu Nezavisne novine.

Iako je ranije bilo spekulacija da će građani BiH, ali i svi oni koji nisu članovi Europske unije biti diskriminirani i neće moći putovati u Europsku uniju, to se ipak neće desiti i na kraju sve će zavisiti od zemalja kojom brzinom će donositi neophodne odluke.

"Ne postoji razlika u postupanju prema građanima EU i državljanima trećih zemalja koji ispunjavaju uvjete za izdavanje potvrda", rekli su i iz same Europske komisije.

U kompaniji MMS CODE kažu da nema govora o bilo kakvoj diskriminaciji te da sve zavisi od svake zemlje pojedinačno i njenih odluka hoće li ili neće pratiti Europsku uniju i Europsku komisiju kada je riječ o zelenim digitalnim certifikatima, odnosno kovid pasošima.

"Sve je tu. Rješenje sa svim direktivama Europske komisije postoji i nema govora o bilo kakvoj diskriminaciji bilo koje zemlje. Europa je propisala pravila, a naše je da odlučimo hoćemo li ili nećemo ići u tom pravcu. Nadam se da su u BiH svjesni o čemu se radi da ne bi došli u situaciju da nam je neko drugi kriv", rekao je Bojić.

Kopirati
Drag cursor here to close