WHO

Ne preporučuje se turističko korištenje Covid putovnice

Dr. Michael Ryan rekao je da postoje "stvarna praktična i etička razmatranja" za zemlje koje razmatraju upotrebe certifikata o cjepivima kao uvjet za putovanje
Vijesti / Svijet | 08. 03. 2021. u 20:55 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Visoki dužnosnik Svjetske zdravstvene organizacije rekao je da se takozvane Covid putovnice ne bi trebale koristiti za međunarodna putovanja zbog brojnih zabrinutosti, uključujući etičke razloge jer cjepiva protiv koronavirusa nisu lako dostupna na globalnom nivou.

Na brifingu za novinare u ponedjeljak, čelnik WHO-a za hitne slučajeve dr. Michael Ryan rekao je da postoje "stvarna praktična i etička razmatranja" za zemlje koje razmatraju upotrebe certifikata o cjepivima kao uvjet za putovanje, dodajući da zdravstvena agencija Ujedinjenih naroda za sada to ne preporučuje, javlja AP.

''Cijepljenje jednostavno nije dostupno širom svijeta i nije dostupno na pravičnoj osnovi'', rekao je Ryan.

WHO je ranije primijetio da je još nepoznato koliko traje imunitet od brojnih licenciranih COVID-19 cjepiva i da se podaci još uvijek prikupljaju.

Ryan je također primijetio da bi strategija mogla biti nepravedna prema ljudima koji se iz određenih razloga ne mogu cijepiti i da bi zahtijevanje Covid putovnice moglo omogućiti da se "nepravda i nepravednost dodatno uvrste u sustav".

Kopirati
Drag cursor here to close