Podaci se skupljaju

BiH ne zna ni koliko se njenih građana cijepilo u RH

Ministarstvo vanjskih poslova trebalo bi diplomatskim putem zatražiti podatke o država o svojim građanima
Lifestyle / Zdravlje | 23. 06. 2021. u 11:45 Bljesak.info | A.Z.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministarstvo civilnih poslova BiH ne raspolaže infromacijom o broju cijepljenih građana BiH u Republici Hrvatskoj, kao ni u Republici Srbiji, odgovoreno je za Bljesak.info iz Ministarstva civilnih poslova BiH.

''Ministarstvo civilnih poslova je uputilo molbu Ministarstvu vanjskih poslova BiH da diplomatskim putem zatraži od Republike Hrvatske dostavljanje svih relevatnih podataka o do sada cijepljenim građanima Bosne i Hercegovine protiv COVID-19 zaraznog oboljenja u Republici Hrvatskoj, i da zatraži redovno dostavljanje podataka o cijepljenim građanima nakon dostavljanja zahtjeva'', rekli su nam iz Ministarsva civilnih poslova, koje je istu molbu uputilo i za Republiku Srbiju.

Građani u BiH primili 430 513 doza

Inače, na osnovu podataka kojima trenutno raspolaže Ministarstvo civilnih poslova BiH broj cijepljenih osoba u BiH zaključno s danom 22.06.2021. godine je 430 513 doza svih cjepiva.

Prema informacijama koje smo dobili iz Ministarsva civilnih poslova u Repulici Srpskoj 150 000 osoba je primilo prvu dozu, a više od 70 000 osoba drugu dozu vcjepiva protiv COVID-19.

Zatražiti podatke od svih zemalja

U Federaciji BIH je 138 155 osoba primilo prvu dozu, a 63 760 osoba drugu dozu. U Brčko distriktu je 5582 osoba primilo prvu dozu, a 3016 osoba drugu dozu.

''Ministarstvo civilnih poslova BiH ne raspolaže informacijom o broju cijepljenih građana BiH u drugim zemljama. Ministarstvo civilnih poslova BiH je uputilo molbu Ministarstvu vanjskih poslova BiH da diplomatskim putem, pored Republike Hrvatske i Republike Srbije, zatraži podatke i od svih ostalih zemalja koje eventualno raspolažu podacima o do sada cijepljenim građanima Bosne i Hercegovine protiv COVID-19 zaraznog oboljenja'', rečeno nam je iz Ministarstva civilnih poslova.

Pročitajte još

Podsjetimo, više od pola godine od kako je u brojnim zemljama širom svijeta pokrenuta kampanja masovnog cijepljenja protiv korona virusa, vlasti Bosne i Hercegovine, prije svega one u bh. entitetu Federacije BiH, nisu uspjeli osigurati ni približno dovoljan broj doza nužnih za imunizaciju građana.

I ono malo cjepiva što su građani dobili su uglavnom donirani, što je uzrok sve većeg nezadovoljstva stanovništva. Političari u BiH su među najplaćenijim u Europi u odnosu na ostatak građana, ali umjesto cjepiva, dobivali smo afere. Zato su građani BiH pohrlili u susjedne Hrvatsku i Srbiju, koje su nas pozvale da se besplatno cijepimo.

No, kako sada, uz problem o cjepivu koji vidno nismo u stanju nabaviti, nabaviti potvrde i zeene certifikate za to isto cjepivo. I dok je Europska unija službeno pokrenula upotrebu Covid putovnica od 1. srpnja, bh. vlasti još rade na koordinaciji izrade takvog dokumenta. Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH prihvatio je incijativu zastupnika Šemsudina Dedića kojom se Vijeće ministara obvezuje da uredi pitanje uvođenja zelenog certifikata za građane BiH. Do tada, bh. građani putovati mogu s potvrdama koje izdaju nadležne zdravstvevne ustanove.

Kopirati
Drag cursor here to close