Prepuna Kosača

Apollonas Kapsalis održao još jedno nutricionističko predavanje u Mostaru

Predavanje je održao Apollonas Georgios Kapsalis, osobni trener i nutricionist iz Grčke koji je uzdrmao temelje svega onoga što se trenutačno smatra zdravom ishranom.
Lifestyle / Zdravlje | 03. 02. 2018. u 12:27 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U prepunom amfiteatru Hrvatskoga doma hercega Stjepana Kosače u petak se u večernjim satima održalo dinamično i zaniljivo nutricionističko predavanje u organizaciji trenerice Taekwondo klubova Klaudije Marić za djecu i roditelje klubova iz Mostara i Širokoga Brijega.

Predavanje je održao Apollonas Georgios Kapsalis, osobni trener i nutricionist iz Grčke koji je uzdrmao temelje svega onoga što se trenutačno smatra zdravom ishranom.

Djeca i roditelji imali su prigodu vidjeti glavne uzroke energetske nestabilnosti kod dugih natjecanja u borilačkim vještinama, općenitog zdravstvenog problema uzrokovanog pretjeranom konzumacijom ugljikohidrata i prvenstveno šećera.

Ovaj mladi grčki nutricionist s mostarskom adresom koji zastupa temelje ishrane koja isključuje žitarice, škrob i šećer a povećava unos zdravih masti, modificirao je svoj klasični Keto i LCHF pristup i prilagodio ga mladim sportašima i djeci. Uz nešto dopuštenog voća i domaće pecivo napravljeno od orašastih plodova, puno toga se može promijeniti.

''Povećajte unos zdravih masnoća, jaja, maslaca, mesa, ribe i domaćih punomasnih proizvoda, a potpuno izbacite škrob, žitarice i druge brze industrijske ugljikohidrate'', naglasio je Kapsalis.

Uz simultani prijevod, predavanje je doživjelo kulminaciju uz bezborj pitanja koja su pljuštalau jednakom broju od djece i roditelja. Koliko je zdrav voćni jogurt, mogu li piti sokove iz boce, mogu li piti tonik… pitala su djeca.

Dok je roditelje zanimalo kako pripremiti brze a zdrave obroke kad nemaju dovoljno vremena te kako napraviti kruh bez žitarica. Neke starije Taekwondo natjecatelje zanimao je stav Kapsalisa o ugljikohidratima prije treninga, te ustaljene teorije iz fitnes industrije. Kapsalis je progovorio i o industrijskim proteinskim pripravcima i strogo im se suprostavio.

''Fitness Industrija vam prodaje proteinski prah prepun aditiva, sladila i što je najgore - sojina lecitina. Dok vi mislite da vam proteinski prah pomaže povećati mišićnu masu, on se u stvari igra s vašim hormonima jer je soja fitoestrogen. Protein treba doći u svom prirodnom obliku praćen blagotvornim mastima'', zaključio je Apollonas Kapsalis.

Predavanje je završeno neformalnim druženjem uz domaće čokolade i gumene bombone napravljene bez dodatka šećera i bilo kakvih umjetnih sastojaka.

Oduševljenje djece i odraslih bilo je teško skriti, no neke navike se ne mogu promijeniti preko noći. izvrsna stvar je da se ovakva predavanja i praktične radionice organiziraju u našem gradu.

Kopirati
Drag cursor here to close