Analiza 72 studije

Studija otkrila koliko su učinkoviti cjepivo, maske, pranje ruku i distanca

Zaključak studije je da će mjere obavezne uporabe maski za lice, higijene ruku i fizičkog distanciranja ostati dio prevencije bolesti javnozdravstvenog sustava sve do razvijanja kolektivnog imuniteta.
Lifestyle / Zdravlje | 21. 11. 2021. u 18:26 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nova studija o mjerama osobne zaštite protiv Covida pokazala je nošenje maski najučinkovitija zaštita. Ono smanjuje mogućnost prijenosa virusa za 53 posto.

Studija sa Sveučilišta Monash u Australiji, objavljena u prestižnom časopisu British Medical Journal, analizirala je 72 ranije studije o učinkovitosti pranja ruku, nošenja maski i fizičkog distanciranja.

Pokazalo se i to da pranje ruku dodatno i u istoj mjeri pridonosi sprečavanju širenja virusa. Maske su se ipak zadržale na prvom mjestu.

Fizičko distanciranje pokazalo se da za 25 posto smanjuje šanse prijenosa virusa s jedne na drugu osobu.

Studija je obradila i cjepiva, za koja je konstatirala da širenje zaraze ne sprječavaju u potpunosti, što je bilo jasno od početka, prenosi Index.hr.

Za stjecanje kolektivnog imuniteta navodi se da uvelike ovisi o stopi procijepljenosti stanovništva, ali ujedno i o istodobnom odgovoru stanovništva na epidemiološke prilike u smislu ponašanja, zatim o vrstama primijenjenih cjepiva.

Ranije se već pokazalo da su pojedina kineska cjepiva pokazala manju razinu zaštite. Konačno, studija ističe koje su prioritetne skupine za cijepljenje, kao i postojanje mutacija koronavirusa.

Zaključak studije je da će mjere obavezne uporabe maski za lice, higijene ruku i fizičkog distanciranja ostati dio prevencije bolesti javnozdravstvenog sustava sve do razvijanja kolektivnog imuniteta.

Kolektivni imunitet, pak, direktno ovisi o udjelu cijepljenih u svakoj pojedinoj zemlji.

U vrijeme kad se Zapadom počela širiti delta varijanta virusa SARS-CoV-2, glavni američki stručnjak Anthony Fauci, inače i savjetnik predsjednika SAD-a, konstatirao je da je u takvim uvjetima nužna procijepljenost od najmanje 90 posto.

Kopirati
Drag cursor here to close