Rastući s djecom

Fizioterapeutkinja za Bljesak: Pustite djecu da skaču, penju se i padaju

U potrazi ste za ključnim informacijama o razvoju vašeg djeteta? Poslušajte Antonelu Šimović, magistricu fizioterapije, licenciranu Bobath i Schroth terapeutkinju, i budite korak ispred u podršci razvoju vašeg djeteta.
Lifestyle / Zdravlje | 18. 03. 2024. u 20:00 Bljesak.info
Rastući s djecom - Antonela Šimović

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Jedna od glavnih roditeljskih briga je „Razvija li se moje dijete uredno i pravilno? Radi li sve što treba za njezinu dob?“. I da, ta su pitanja od iznimne važnosti za dobrobit djeteta, jer je pravilan neuromotorni razvoj osnova za ukupan razvoj djetetovih sposobnosti, ne samo fizičkih nego i kognitivnih, emotivnih i socijalnih kompetencija. 

Upravo o pravilnom neuromotornom razvoju u novoj epizodi podcasta Rastući s djecom za portal Bljesak govori Antonela Šimović, magistrica fizioterapije, licencirana Bobath i Schroth terapeutkinja. Šimović nas na početku upoznaje s terminologijom i uvodi u svijet Bobath i Schroth terapije, te otkriva kako sve više djece dolazi na terapije. Objašnjenje za većom potražnjom vidi u većoj svijesti roditelja o važnosti pravilnog motoričkog razvoja te usmjerenosti na prevenciju. 

Zašto je važan pravilan motorički razvoj

Prva godina života djeteta je motorički vrlo zahtjevna i dijete se iz potpuno ležećeg položaja polako kroz okretanje, posjedanje, puzanje i podizanje na noge, dovodi do prohodavanja, koje treba biti najkasnije do navršenih 18 mjeseci. 

„Postoje brojna znanstvena istraživanja koja kažu da djeca koja su se pravilno motorički razvijala u odnosu na tablicu do prohodavanja, imaju bolju mišićnu snagu, bolju koordinaciju, ravnotežu, bolje svladavaju sportske aktivnosti.  S druge strane, imaju i bolje razvijen kognitivni razvoj. Dijete koje puno boravi na podu i koje se muči da samo dosegne igračku, koje se samo bori da negdje ode i nešto napravi jer to želi, dokazano je da ta djeca puno bolje rješavaju zadatke i puno brže dolaze do zaključaka. Također, tu je i društveni aspekt – djeca nauče dijeliti, uzimati, primati, sudjelovati u toj komunikaciji s roditeljima i drugom djecom na podu. I meni najdraži aspekt koji potiče pravilan motorički razvoj je neovisnost, samostalnost. Vi imate djecu pravilnog motoričkog razvoja koja se obuvaju sami, oblače jaknu, nose torbu, sami idu stepenicama, sami idu u vrtić itd. Ta djeca kad dođu u kolektiv su puna samopouzdanja. Vjeruju u sebe jer već nešto znaju.“ – ističe Šimović.

Kašnjenje duže od 3 mjeseca je nedopustivo

Posebno je važno napomenuti da iako je svako dijete individua za sebe, svako kašnjenje od normalnog razvoja koje je duže od 3 mjeseca nije dopustivo i zahtijeva stručnu pomoć. 

U novoj epizodi podcasta poslušajte kako izgleda normalan razvoj motorike u prvoj godini, kada je normalno da se dijete okreće, sjedi, puže ili hoda, zašto je važno pustiti dijete da se samo posjedne, kako prepoznati znakove da nešto nije u redu te što su hipotonus, hipertonus ili distoni  sindrom. 

Također, možete doznati kako pravilno rukovati djecom i zašto je to važno, a čut ćete i mišljenje stručnjaka o raznim pomagalima poput guralica, hodalica, baby bouncera, nosiljki i sl.

Dakako, razvoj motorike ne prestaje u prvoj godini, a sve više djece pred polazak u školu ne zna samo svezati vezice, stajati na jednoj nozi, ne zna se dočekati i zaštiti kad pada, a „dijete treba pustiti da bi naučilo“ – ističe Šimović pozivajući roditelje da ne budu prezaštitnički nastrojeni. „Nećete dijete pustiti da hoda po ivici balkona, da se razumijemo, ali da dijete skače po kamenjima pa pada, da se dijete penje i spušta po stepenicama, da se dijete 100 puta penje na tobogan, s rukama, bez ruku, naopako, nek ide, pustite ga!“.

Školska djeca muku muče s teškim torbama, no dok se ne promijeni obrazovni sustav i učine promjene po tom pitanju, ono što kao roditelji možemo je jačati mišiće naše djece i paziti na njihov pravilan motorički razvoj. Ipak, i uz najpažljivija roditeljska djelovanja, može doći do skolioze koja obično u većem broju muči djevojčice, posebno nakon prve menstruacije. 

Za detaljnije informiranje, pozivamo vas da pogledate novu epizodu podcasta Rastući s djecom i čujete sve što je važno o pravilnom neuromotoričkom razvoju. Urednica i voditeljica podcasta je Ana Pavlović.

Video: Rastući s djecom - Antonela Šimović
Kopirati
Drag cursor here to close