Prevencijom do zdravlja

Odbili je naručiti na pregled dojke, iz SKB Mostar pojasnili koji pacijenati zahtijevaju UZV preglede u ovoj bolnici

Portalu Bljesak.info javila se čitateljica s informacijom da joj na Odjelu radiologije SKB Mostar nisu dozvolili da se naruči na redovan pregled UZV dojke, kao razlog naveli su da nije onkološki pacijent.
Lifestyle / Zdravlje | 23. 06. 2022. u 09:53 M.G. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ilustracija

''Kako da znam jesam li ili nisam onkološki pacijent kad ne mogu obaviti redovan pregled. Što to znači? Da odem prvo privatno saznati jesam li onkološki pacijent pa onda imam pravo liječiti se u SKB Mostar. Tek tada će biti moguće dobiti termin'', kazala je.

Portalu Bljesak.info javila se čitateljica s informacijom da joj na Odjelu radiologije SKB Mostar nisu dozvolili da se naruči na redovan pregled UZV dojke, kao razlog naveli su da nije onkološki pacijent.

Iz SKB Mostar za Bljesak.info kazali su kako je pogrešna konstatacija kako se u SKB Mostar na obradu primaju samo onkološki pacijenti, pojasnili su koja struktura pacijenata zahtijeva ultrazvučne preglede dojki u ovoj bolnici.

''Ultrazvučni pregledi dojki obavljaju se u ultrazvučnom radilištu Kliničkog odjela za kardiotorakalnu i dijagnostiku dojki za pacijente/ice koji imaju postavljenu sumnju na tumorske tvorbe (benignog i malignog karaktera), upalna stanja parenhima i izvodnih kanala dojki, potrebu za punkciju i biopsiju, ranije verificiran tumorski proces koji zahtijeva kontrolne ultrazvučne preglede nakon operativnog zahvata/kemo/radioterapije, a uključujući ambulantni i bolnički segment rada. Shodno tome, kolegice koje rade navedenu dijagnostiku ulažu velike napore kako bi usluge pružile kvalitetno, stručno i s vremenskim odmakom koji je zadovoljavajući za potrebe pacijenata'', naveli su.

Objasnili su kako pacijentice koje imaju potrebu realizirati screening (skrining) tj. preventivni ultrazvučni pregledi dojki to mogu obaviti u ustanovama koje su na primarnoj i sekundarnoj razini zdravstvene zaštite.

''Isti se po važećim pravilnicima i organizaciji zdravstvene zaštite obavljaju u ustanovama koje su na primarnoj i sekundarnoj razini zdravstvene zaštite te se pacijentice o istima mogu informirati u svojim ustanovama gdje realiziraju primarnu zdravstvenu zaštitu a koje će im vjerujem pružiti sve bitne dodatne informacije'', kazali su iz SKB Mostar.

Ako već nema pravo na redovan pregled dojke u SKB Mostar jer nije onkološki pacijent, čitateljica se pita zar ju nisu mogli jednostavno uputiti na zdravstvenu ustanovu gdje se ti pregledi vrše.

''Zar dotična gospođa nije mogla upotrijebiti prosto proširenu rečenicu pa me uputiti na mjesto gdje se vrše ovi pregledi za obične pacijente. Pa zar svi uposlenici SKB Mostar misle da je netko iz dosade došao pitati za pregled. Toliko nam pričaju o brizi za svoje zdravlje i evo, ne daju da se brineš'', ogorčeno je kazala čitateljica.

Kopirati
Drag cursor here to close