Oboljeli od SMA

25 tisuća eura mjesečno za lijek: Uspjeli smo, ide na listu

Upitan je bio nastavak besplatnog osiguranja lijeka za čiju mjesečnu dozu oboljeli moraju izdvojiti i do 25 tisuća eura.
Lifestyle / Zdravlje | 14. 03. 2024. u 10:20 M.Grabovac | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Uspjeli smo!!!! Lijek ide na listu'', poručila je Marija Goluža Puljić, mama Ane iz Stoca, djevojčice oboljele od rijetke neuromišićne bolesti - spinalne mišićne atrofije.

Ana je lijek, zajedno s još desetak oboljelih zadnje 3.5 godine primala od proizvođača preko ''milosrdnog davanja''. Upitan je bio nastavak besplatnog osiguranja lijeka za čiju mjesečnu dozu obitelji oboljelih moraju izdvojiti i do 25 tisuća eura.

Povratak rutini

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine na jučerašnjoj sjednici zadužila je Federalno ministarstvo zdravstva da pripremi Prijedlog Odluke o dopuni Odluke o Liste lijekova Fonda solidarnosti Federacije Bosne i Hercegovine, na način da ista uključuje lijekove potrebne za liječenje spinalne mišićne atrofije.

Također, Vlada je zadužila i Zavod za zdravstveno osiguranje i reosiguranje FBiH nabavku lijekova za oboljele od spinalne mišićne atrofije financira iz sredstva planiranih Proračunom Federacije BiH za 2024. godinu.

''Idući tjedan bi trebala biti konačna odluka da se lijek uvrsti na listu. Napokon možemo odahnuti i vratiti se našoj svakodnevnoj rutini. Mirno se posvetiti Ani, obavljanju njezinih vježbi i drugih aktivnosti'', kazala je za Bljesak.info Marija.

Poduzeli sve potrebne aktivnosti

Iz Federalnog ministarstva zdravstva za Bljesak.info kazali su kako su poduzeli sve potrebne aktivnosti koje će osigurati da pacijenti oboljeli od spinalne mišićne atrofije ne ostanu bez terapije.

''Sukladno usvojenoj Informaciji na Vladi FBiH, Federalno ministarstvo zdravstva će pripremiti Odluku o uvrštavanju dva lijeka za terapiju oboljelih od spinalne mišićne atrofije na Listu lijekova fonda solidarnosti FBiH. Ovu odluku usvaja Vlada Federacije BiH, a što se očekuje sljedeći tjedan'', kazali su iz Ministarstva.

Time su se stvorili uvjeti za nabavku lijekova i bit će osigurani na teret sredstava fonda solidarnosti Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja Federacije BiH.

''Federalno ministarstvo zdravstva je u kolovozu 2020. godine, prepoznajući potrebe oboljelih od spinalne mišićne atrofije i neophodnost što ranijeg liječenja, omogućilo dostupnost lijeka EVRYSDI® risdiplam za pacijente u FBiH kroz Sporazum potpisan s farmaceutskom kompanijom ROCHE d.o.o. – ROCHE Ltd., a koji ističe krajem ožujka 2024. godine. U međuvremenu, kod Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH registriran je navedeni lijek, te je na taj način lijek komercijalno dostupan u 2024. godini. Drugi registrirani lijek od strane Agencije za lijekove i medicinska sredstava Bosne i Hercegovine je lijek INN nusinersen (SPINRAZA), koji je također indiciran za liječenje spinalne mišićne atrofije'', kazali su.

Iz ministarstva su naveli kako je potrebno lijekove za spinalnu mišićnu atrofiju uvrstiti u Listu lijekova Federalnog fonda solidarnosti sukladno zakonskim propisima, kako bi se novac za tu namjenu mogao planirati i osigurati, te da bi Zavod zdravstvenog osiguranja i reosiguranja Federacije BiH uopće mogao provesti daljnji postupak nabave lijeka.

Iako lijek ide na esencijalnu listu lijekova ne zna se točan broj oboljelih od ove teške bolesti. Naime, Federacija još uvijek nema Registra oboljelih od ove bolesti.

''Broj oboljelih nije konačan, trenutno se radi lista u Centru za rijetke bolesti. Kada se uvrsti lijek na listu vjerojatno će doći i do povećanja broja korisnika'', kazao je za Bljesak.info Hasmir Delić, predsjednik Saveza za rijetke bolesti FBiH.

Čvrsto obećanje

Iz Saveza roditelja rijetkih bolesti već su se nadali pozitivnom ishodu kad je upitanju financiranje ovog skupocjenog lijeka.

''Na zadnjem sastanku s federalnim ministrom zdravstva koji smo imali pred sam dan rijetkih bolesti, 28. veljače čvrsto nam je obećano da će se riješiti problem oboljeli od spinalne mišićne atrofije i financiranja ovog skupocjenog lijeka'', kazao je Delić.

Iz Zavod za zdravstveno osiguranje i reosiguranje FBiH u Bosni i Hercegovini rečeno je da su u Federaciji registrirana dva lijeka za spinalnu mišićnu atrofiju, Nusinersen za intraspinalno davanje i Risdiplam za peroralno davanje.

Nusinersen i Risdiplam

Lijekovi Nusinersen i Risdiplam trenutno se ne nalaze u Odluci o Listi lijekova Fonda solidarnosti, jučerašnjom odlukom Vlade FBiH napokon bi mogli dospjeti na nju.

''Za uvođenje novih lijekova na Listu lijekova Fonda solidarnosti, obvezno je postupanje u skladu s Pravilnikom o bližim kriterijima za izbor lijekova, postupku i načinu izrade Liste lijekova Fonda solidarnosti Federacije BiH, kao i korištenju lijekova s Liste lijekova Fonda solidarnosti, što je u nadležnosti Federalnog ministarstva zdravstva. U skladu s navedenim, zahtjevi za uvrštavanje lijekova na Listu lijekova Fonda solidarnosti, podnose se Federalnom ministarstvu zdravstva, a odluku donosi Vlada Federacije BiH'', kazali su za Bljesak.info iz ovog Zavoda.

Zadnjih dana upitan je bio nastavak besplatnog osiguravanja skupocjenog lijeka za oboljele od spinalne mišićne atrofije. Desetak oboljelih do 1. travnja besplatno je od proizvođača lijeka primalo lijek preko ''milostivog davanja''. Proizvođač je imao samo jedan uvjet - da Federalno ministarstvo zdravstva lijek, koji je tada još uvijek bio u eksperimentalnoj fazi, tri godine nakon što službeno bude odobren u Europi, stavi na esencijalnu listu lijekova.

Iako je lijek u međuvremenu odobren u Europi, a u studenom prošle godine istekao je i dogovoreni rok s proizvođačem, Federalno ministarstvo zdravstva nije na vrijeme riješilo pitanje financiranja ovoga skupocjenog lijeka, niti ga je stavilo na listu esencijalnih lijekova što je dovelo do velike panike oboljelih jer je za mjesečnu dozu lijeka oboljelima potrebno je oko 25 tisuća eura.

Progresivna bolest

SMA je progresivna bolest koja se počinje manifestirati već u prvim mjesecima i godini djetetova života mišićnom slabošću, smanjenim tonusom mišića, oskudnim pokretima i usporenim motoričkim razvojem, no svi oboljeli su normalnog kognitivnog statusa.

Najčešći je i najteži oblik tip 1 s kojim se koji se klinički manifestira i dijagnosticira u dobi do šest mjeseci. Neliječena djeca sa SMA1 nikada samostalno ne sjede te umiru ili budu trajno mehanički ventilirana u više od 90 posto slučajeva do drugog rođendana.

Kopirati
Drag cursor here to close