'Zdrave, snažne, educirane'

2.300 djevojčica učilo o reproduktivnom zdravlju

U prvom dijelu projekta, do početka pandemije koronavirusa Covid-19, edukacije djevojčica obavljane su uživo u školskim klupama, a edukacije su provodile zaposlenice Službe za školsku higijenu INZ-a.
Lifestyle / Zdravlje | 18. 05. 2020. u 11:18 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ) je, i pored pandemije koronavirusa (Covid-19), uspješno okončao projekt edukacije djevojčica o njihovom reproduktivnom zdravlju “Zdrave, snažne, educirane”, priopćeno je u ponedjeljak iz INZ-a.

Projektom je obuhvaćeno više od 2.300 djevojčica uzrasta šestog razreda osnovnih škola, u 75 škola i više od 200 školskih objekata u dvanaest općina i gradova Zeničko-dobojskog kantona.

U prvom dijelu projekta, do početka pandemije koronavirusa Covid-19, edukacije djevojčica obavljane su uživo u školskim klupama, a edukacije su provodile zaposlenice Službe za školsku higijenu INZ-a.

Nakon što je na ovaj način obuhvaćeno 50-ak školskih ustanova, edukacije uživo su, sa prekidom nastave "preseljene" na online platforme, pa je preostalih 17 školskih ustanova obuhvaćeno projektom tako što su obraćanje i kratki edukativni film snimljeni na CD, te sa planiranim poklonima dostavljeni u svaku školu.

Nastavnici putem utvrđenih internet platformi učenicama omogućavaju da pogledaju edukativni film, a INZ ga je objavio i na svojoj web stranici inz.ba, gdje je dostupan svim zainteresiranim za preuzimanje i gledanje. Također, i edukativna brošura je predstavljena u PDF formatu.

Projekt je provela Služba za školsku higijenu INZ-a uz partnersku pomoć dvije društveno odgovorne kompanije, koje su osigurale poklone i prateći materijal, dm drogerie markt Sarajevo i Violeta Grude. Ukupna vrijednost donacije djevojčicama je veća od 20.000 KM, a svakoj djevojčici je osiguran poklon paket koji sadržava preparate za higijenu tijekom menstruacije.

''Zbog kulturnih običaja i stigmatizacije čak i danas veliki broj djevojčica odrasta bez pouzdanih informacija o ženskom reproduktivnom razvoju. Stoga, Služba za školsku higijenu INZ-a je pokrenula seriju radionica i sati edukacije. Iako je materijal urađen u suradnji sa partnerima primarno za učenice i škole u Zeničko-dobojskom kantonu, on je univerzalan i može se koristiti u bilo kojoj školi u BiH i regiji, pripremljen i primjeren za ovaj uzrast, tako da vjerujemo da će naći svoj put i do učenica drugih škola u BiH. Obzirom da je prisutno neznanje i nedovoljna količina informacija, pogrešan izvor informacija, ali i razumijevanje pravih informacija na pogrešan način (zbog stručne terminologije), brošura koja je podloga za radionice je urađena jednostavnim, tom uzrastu razumljivim i zanimljivim jezikom. Indirektno, ona je pomoć i roditeljima u boljem razumijevanju procesa kroz koje prolaze njihove kćerke, ističe Nino Hasanica, stručni suradnik u Institutu.

INZ planira slične projekte i u budućnosti, a obuhvaćati će i dječake uz pojašnjenja o njihovim specifičnostima rasta i razvoja u ovom izazovnom životnom razdoblju, priopćeno je iz Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica.

Kopirati
Drag cursor here to close