Hmm

Znanost otkrila koji tip muškarca je najprivlačniji

Dobar humor je značajan pokazatelj interesa žena prema muškarcima
Lifestyle / Seksualnost | 07. 10. 2023. u 19:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Drage žene, osjećate se dobro u društvu pozitivnih muškaraca sa zdravim smislom za humor? Štoviše, znate da će vam svojom optimističnom vedrinom izmamiti osmijeh i u lošijim danima? Bez previše mudrovanja, vjerujemo vam. Osim toga, tko ne bi volio biti okružen ljudima koji će nam podići razine serotonina?

U tu je svrhu nedavno provedeno istraživanje i objavljeno u časopisu Evolutionary Behavioral Sciences. Cilj je bio istražiti koliko humoristični i pozitivni muškarci izazivaju privlačnost kod žena, ali u romantičnom kontekstu. Istraživanje je proveo psiholog Mitch Brown sa Sveučilišta u Arkansasu.

Foto: Canva / Muškarac s humorom

Znanost o humoru

''Ono što me zainteresiralo za ovu temu bila je kombinacija želje da shvatim znanost humora kao osrednjeg stand-up komičara i nezadovoljstvo načinom na koji se površno pristupa proučavanju funkcije humorističnih trenutaka kao potencijalnih područja privlačnosti'', rekao je psiholog Brown koji je u tu svrhu proveo četiri odvojene studije od kojih je svaka koristila različite skupine uzoraka žena i prezentacijske metode.

Prva studija

Za ovu studiju 162 žene ocjenjivale su šest muškaraca tijekom brzih, hipotetskih spojeva na temelju slike lica i odgovarajuće izjave. Sudionice su ocjenjivale humor, potencijalnu privlačnost, prijateljstvo i spremnost na dijeljenje kontakta.

Druga studija

U ovom istraživanju sudjelovalo je 81 žena koje su uz popratne izjave, smiješne ili ne, upoznate s osam muškaraca. Ocjenjivale su svaku izrečenu šalu, muškarčev uspjeh u spojevima, inteligenciju, vještine odgoja djece i potencijal zarade.

Treća i četvrta studija

Posljednje dvije studije napravile su stepenicu više. Uključujući 109 odnosno 141 ženu, ocjenjivale su se kvaliteta humora, privlačnost muškarca za kratkotrajnu i dugotrajnu vezu, a u probiru su ocjenjivale i privlačna, odnosno manje privlačna lica u kombinaciji s duhovitim sadržajem.

Foto: Canva / Muškarac za dugotrajnu vezu

Rezultati

''Iako samo pokušaj humora označava prijateljstvo, istinski smiješan pokušaj rezultira većom privlačnošću'', izjavio je autor Brown.

Ovo je otkriće bilo posebno izraženo pri procjeni muškaraca za dugotrajnu vezu i bilo je značajnije ako se muškarac smatrao privlačnim. Prema istraživanju, uspješan humor ne samo da osigurava prijateljstvo, već i kompetentnost, inteligenciju i potencijal za veću sposobnost zarade.

Dugogodišnji prijatelji

''Kroz studiju, samo iskazivanje humora označavalo prijateljstvo prema potencijalnom partneru. Ovo nam pruža kontinuirane dokaze da je humor značajan pokazatelj interesa'', rekao je Brown te dodao kako neuspjeli ili neukusni pokušaj humora od muškaraca, kod žena ne izaziva odbojnost.

''Muškarčeva pozitivna duhovitost kod žena će automatski izmamiti percepciju ljubaznosti i privlačnosti. Sklonost prema muškarcima s humorom nasuprot onima bez, bila je najočitija u kontekstu potencijalnih dugotrajnih veza'', izjavio je.

Pitanja bez odgovora

Studije ovog psihologa su tek jedna točka. Ostaju ključna pitanja, uključujući ona kako muškarci ocjenjuju humor žena i potencijalni utjecaj različitih sadržaja šala na uvažavanje humora.

''Ove su se studije usredotočile na muškarce koji izazivaju humor i žene koje ga procjenjuju. Razlike su uočene na razini grupe i ne odnose se nužno na pojedince'' naglasio je psiholog.

Kopirati
Drag cursor here to close