Alarm

Cijepljenje djece u HNŽ-u spalo ispod 70 posto!

Dr. Arapović je ustvrdio kako su neželjene reakcije nakon primljenog cjepiva "uglavnom male, gotovo beznačajne", poput blago povišene temperature ili bola na mjestu uboda.
Lifestyle / Seksualnost | 21. 02. 2018. u 14:09 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Situacija procijepljenosti na području HNŽ-a je alarmantna, budući je ona u obveznom programu cijepljenja pala ispod 70 posto, rekao je predsjednik Liječničke komore Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) Mehmed Haznadar.

''To je jako važna tema o kojoj moramo razgovarati, donijeti stavove i preporuke za koje ćemo nastojati da se implementiraju kako bi ovu alarmantnu situaciju promijenili na bolje - kazao je dr. Haznadar u izjavi za novinare, uoči početka konferencije "Kako zaustaviti negativni trend provođenja obveznog programa cijepljenja u HNŽ-u".

Govoreći o niskoj procijepljenosti djece na području HNŽ-a predsjednik Stručnog savjetodavnog tijela Federalnog ministarstva zdravstva za prevenciju zaraznih bolesti u FBiH dr. Jurica Arapović kazao je kako Svjetska zdravstvena organizacija i Europski centar za prevenciju i nadzor bolesti (ECDC), kao i federalne i županijske javno zdravstvene institucije smatraju kako postoji vrlo visoka vjerojatnost od epidemije zaraznih bolesti u sredinama gdje je procijepljenost manja od 90 posto.

''Svjesni smo kako je epidemija ospica prisutna u Srbiji, svjesni smo da postoji rizik da epidemija zahvati i južni dio BiH. Epidemija nema granica, virusne bolesti nemaju teritorijalni vid zaustavljanja kada se prošire, a na ovakvo imunološko stanje našeg stanovništva, prijeti ogromna epidemija, i po svoj prilici to nas može skoro zadesiti'', kazao je dr. Arapović.

Odgovarajući na pitanje novinara može li pojasniti koji su neželjeni efekti cijepljenja i jesu li oni zabilježeni na području HNŽ-a, Arapović je odgovorio kako već nekoliko godina nije zabilježen teži slučaj nuspojave ili neželjene reakcije na cjepivo.

Istaknuo je kako je cijepljenje jedina preventivna mjera za zaštitu stanovništva od zaraznih bolesti, te kako i cijepljenje nosi određeni rizika, ali je taj rizik, po njegovim riječima, dosta manji ili neusporedivo manji u odnosu na korist koju nudi cijepljenje u zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti.

Dr. Arapović je ustvrdio kako su neželjene reakcije nakon primljenog cjepiva "uglavnom male, gotovo beznačajne", poput blago povišene temperature ili bola na mjestu uboda.

Na upit novinara ako su neželjene reakcije nakon primljenog cjepiva male, zašto je na području HNŽ-a procijepljenost djece pala ispod 70 posto, dr. Arapović je kazao kako će na to pitanje odgovor pokušati dati današnja konferencija.

 


''Nakon što se usuglasimo danas i zauzmemo zajednički stav, sutra će javnost biti obaviještena o tome putem javnog dopisa kojeg će Komora uputiti svim nadležnim službama čiji je rad vezan za proces obveznog cijepljenja'', kazao je dr. Arapović.

Dr. Haznadar dodao je kako je prisutna negativna medijska kampanja i kako postoje različite udruge koja u medijima promoviraju negativnu kampanju protiv cijepljenja djece, što, kako je istaknuo, uvelike utječe na smanjenost procijepljenosti djece.

''Negativna kapanja nema apsolutno nikakvu argumentaciju u stručnoj analizi ili nekom radu. Oni to pričaju paušalno, dobivaju medijski prostor i zahvaljujući toj negativnoj kampanji procijepljenost djece je pala na 70 posto'', kazao je dr. Haznadar.

Na upit novinara je li na današnju konferenciju pozvan itko od predstavnika spomenutih udruga ili predstavnika roditelja koji odbijaju cijepljenje dr. Haznadar je kazao kako su danas prisutni samo zdravstveni djelatnici i stručnjaci iz navedene oblasti, kako bi zajednički razriješili dileme, budući da, kako je kazao, i među djelatnicima u zdravstvenom sustavu "postoje osobe koje daju doprinos da postotak cijepljenja bude nizak".

Na upit kakva je kvaliteta cjepiva koja se uvoze u BiH dr. Arapović je kazao kako su cjepiva u BiH u 80 posto slučajeva identična cjepivima koja se koriste u okolnim europskim državama.

Kopirati
Drag cursor here to close